Església parroquial de Sant Martí de Dosquers – Maià de Montcal / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: A Dosquers, entitat de població de Moià de Montcal, municipi del mateix  nom, a la comarca de la  Garrotxa.

Accés – Visitada: 22/06/2018

0Punt d’inici: Un lloc a la vora del PK nº 58 de la carretera N-260 , situat a 42 12 20.8 02 45 19.3 on prenem una sortida indicada: Dosquers.

• Aquest punt d’inici ha estat el mateix que el que permet l’accés al Pont de Mas Riera.

1 – A 42 12 10 02 45 22 – Desviació: Indicat: Església de Sant Martí de Dosquers. Continuem per la dreta.

A uns 80 metres, continuem per l’esquerra, indicat: Dosquers.

Aparcament als voltants.

M A P A del recorregut obtingut amb la introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google.

Església parroquial dedicada a Sant Martí situada al petit poble de Dosquers.

Edifici romànic d'una sola nau i absis semicircular que presenta construccions annexes, d'època posterior, que modifiquen la seva primitiva estructura: dues capelles a tramuntana i dues a migdia més una sagristia a l'angle sud-est.

A ponent hi ha la porta d'accés al temple, protegida per una cornisa semicircular i formada per arcs en degradació, la llinda i el timpà són llisos.

Damunt hi ha una finestra amb arquivoltes i cornisa.

L'absis va ser sobrealçat, i per la part de migdia s'observen les ampliacions del temple.

A l'interior destaca l'arc triomfal que uneix la nau amb l'absis.

El campanar antigament era d'espadanya i fou convertint en torre amb finestres d'arc de mig punt; s'hi accedeix per una escala exterior.

Pica baptismal del segle XVIII situada als peus de la nau lateral dreta i no disposa de cap tipus d'ornamentació. Porta gravada la data 1766. Amida 54 cm de diàmetre i 103 d'alçada.

La pica d'aigua beneïda, vuitavada, que es conserva a l'entrada del temple. Amida 32,5 cm de diàmetre i 26 cm d'alçada total (sense el suport).

Notícies històriques

De l'església de Sant Martí de Dosquers se'n tenen notícies documentals des del segle XIII. És citada, el 1278, en el testament del bisbe de Girona, Pere de Castellnou, com a "Sancti Martini de Duobus cheriis". Havia estat possessió de la seu episcopal, exercint el bisbe, que tenia castell en el lloc, la jurisdicció civil.

L'any 1722, durant el viatge que realitzà el bisbe de Girona, Josep de Taverner i d'Ardena, l'església perdé el permís per a celebrar dues misses diàries sense cap justificació.”