Església de Santa Maria de Fares – Sant Ferriol / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: A Fares entitat de població de Sant Ferriol, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona). El municipi està format per petits nuclis de població escampats per les valls dels rius Fluvià i Ser.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Al costat mateix hi ha un petit cementiri.

Accés – Visitada: 23/03/2018.

Punt d’inici: Cal localitzar un lloc a tocar del PK nº 55 de la carretera C-66, (Besalú / Serinyà, i circulant en aquest sentit), situat a 42 11 09.9 02 44 09.8 on prenem una sortida a la dreta**, sense cap indicació, que ens aboca a un curt i discret camí de terra, transitable. Una mica abans hi ha un cartell indicador: Fares, a l’esquerra.

Aparquem al davant de l’església.

** Hi ha una petita bassa d’aigua a mà esquerra. Si ens passéssim, deixaríem a mà dreta una benzinera que a dia d'avui, sembla abandonada.

Localització: N 42 11 11.6E 02 44 08.2 – Altitud: 136 m.

“ Descripció

Esglesiola dedicada a Santa Maria, havia estat l'església parroquial del poble de Fares fins que aquest fou agregat a la parròquia de Sant Vicenç de Besalú.

És d'una sola nau i, possiblement, bastida en època romànica; la primitiva porta d'ingrés, amb arc de mig punt, fou cegada per construir-ne una altra de més àmplia, de forma rectangular.

Damunt del frontispici s'alça el vell campanar, que originàriament fou d'espadanya de doble obertura i transformat en torre amb un teulat a quatre vessants.

Porta

Tot i el seu origen romànic, la porta va ser cremada al segle XVIII, i reconstruïda posteriorment seguint la tipologia originària. A la porta hi ha la següent inscripció:

"VYALSSMTS

DEAY 1717

FOUCRAMADA"

El forrellat conserva la data de 1837.

Les campanes foren penjades l'any 1703.

Notícies històriques

Les primers notícies que disposem de Santa Maria de Fares corresponen a l'any 977 en que fou cedida per Miró, Comte de Besalú, a l'església de Sant Genís i Sant Miquel de Besalú.

Amb el nom de "Santa Maria que est in Faxis" es troba esmentada a la butlla del Papa Gregori V, a favor de Santa Maria de Besalú -redactada l'any 998-.

El Comte Bernat Tallaferro va confirmar, l'any 1000, les possessions de Santa Maria de Besalú, citant l'esglesiola de Santa Maria de Fares com "Sancta Maria sita in villa Fraxis".”