Pont de Mas Riera – Maià de Montcal / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Maià de Montcal, entitat de població del municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Medieval – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo, encara és transitable a peu.

Altres noms: El pont de Mas Riera a Dosquers - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitat: 22/06/2018.

0 - El punt d’inici ha estat el següent:

En un lloc de la carretera N-260 situat a 42 12 20.8 02 45 19.3 a la vora del PK nº 58, prenem  una sortida indicada: Dosquers. Aparquem el cotxe al voral de la carretera i ens disposem a continuar a peu.

En aquest lloc hi ha el començament d’un discret camí, en baixada, delimitat per una banda per la barra protectora de la carretera i per l’altra, per una barana de fusta.

Pel bell mig, el camí ens dirigeix a un camp de conreu que voregem deixant-lo a mà esquerra.

Al cap de poc passem per un petit túnel, per sota de la carretera N-260.

A l’altra banda ens introduïm en una zona arbrada. El camí continua sent fàcil d’identificar.

Hi ha algun senyal de color groc en algun arbre, sense que hagi estat estrictament necessària aquesta senyalització, tot i que és d’agrair.

Al cap de cinc minuts arribem a tocar del pont i de la font.

1 - Localització: N 42 12 22 E 02 45 19 – Altitud: 120 m.

“Descripció

El pont romànic de Mas Riera està situat a l'antic municipi de Dosquers a Maià de Montcal. Es troba a poca distància del Mas Riera, sobre el torrent Gamanell, en el paratge anomenat la Font.

Per accedir-hi cal passar per l'era del mas, baixar per un caminet en mal estat el qual dificulta l'accés a aquest indret.

Aquest es troba enmig d'una frondosa vegetació, en una zona d'esbarjo on hi ha una font. Al marge dret del pont hi ha l'antiga N-260 que va cap a Figueres.

Es tracta d'un pont romànic de dos ulls i de grans dimensions, amb arcades de mig punt de considerable amplada. La mida de les dues arcades és diferent. Cal destacar la fornícula, per a una imatge, integrada en l'obra.

Tots aquests elements fan suposar que és una obra d'època baix-medieval. Aquest pont servia per comunicar els pobles de Dosquers i Maià de Montcal.

L'estat de conservació del pont és bo. El pont presenta una gran fermesa, les pedres estructurals estan molt senceres i no es veuen fissures importants que afectin l'obra. L'enllosat superior està cobert de vegetació que dificulta la visió del paviment.