Església parroquial de Sant Feliu de Cartellà – Sant Gregori / Gironès

L'edificació actual és del segle XVIII

Plafó informatiu situat davant de l’església

I T I N E R A R I

Situació: A Cartellà, entitat de població de Sant Gregori, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Documentada des dels segles IX i XI, l'actual edificació és del segle XVIII - Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Restaurada l'any 1984. Amplia zona d'aparcament al davant mateix.

Accés – Visitada el 27/05/2016:

La trobarem en un costat de la carretera que des de Sant Medir es dirigeix en primer lloc a Cartellà i després a Vileta. Al mapa del ICGC no hi apareix cap identificador d'aquesta carretera.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2016):

“ Descripció

Edifici de planta rectangular estructurat interiorment en una sola nau, capelles laterals i absis a la part posterior.

Les parets portants són de carreus ben tallats a la façana principal i de maçoneria amb restes d'arrebossat a la resta de façanes.

La coberta és de teula àrab a dues vessants acabada amb un ràfec d'una filera de teula i una de rajola pintada.

La façana principal presenta un portal d'estil renaixentista fet amb pedra nummulítica de Girona, igual que les cantonades, amb pocs elements ornamentals.

El campanar es troba adossat en un lateral de la part posterior, és de planta quadrada amb un alt basament i el remat final és de planta octogonal amb unes arcades en forma d'arc de mig punt.

Adossat al cantó esquerra hi ha l'antiga rectoria de l'any 1700 i a la banda dreta el cementiri.

Des de fa segles l'església és dedicada a Sant Feliu l'Africà, màrtir de Girona.

En el mateix lloc hi ha constància de l'existència d'una capella preromànica del segle IX.

En un document del segle XI (1035) es fa referència a l'església de Sant Feliu de Cartellà, possiblement en aquesta època ja era una construcció romànica.

L'actual església és del segle XVIII. L'any 1984 va ser restaurada.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Gregori, el següent text (Maig 2016):

“ L'església parroquial està documentada l'any 882.

De l'edifici antic, de construcció romànica, se'n conserven alguns vestigis descoberts fa pocs anys en una restauració, però el temple actual fou aixecat al segle XVIII, i és d'una nau amb capelles laterals i absis poligonal.

La torre del campanar està coronada per un minaret octogonal amb obertures de mig punt.”