Església de Santa Cecília de Montcal – Canet d’Adri / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: A Montcal, entitat de població de Canet d'Adri, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XII – Romànic  - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Pel que s’aprecia exteriorment, bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 25/06/2016:

Havent planificat aquesta descoberta des de casa, vàrem determinar establir com a punt de partida, la localitat de Taialà, des d'un lloc situat a l'extrem del carrer que al mapa de Google s'identifica com a carrer de les Oliveres (42 00 01.7 02 47 5.9), cantonada carretera GIV-5312 - (Girona / Sant Medir).

Una vegada hem arribat a aquest punt, amb l'ajut del nostre TomTom, enfilem la continuació per la carretera GIV-5312, en sentit nord, fins un altre punt d'aquesta mateixa carretera, situat a 42 00 59.2 02 46 23.4, on hi ha una desviació, i continuem per l'esquerra, per la carretera que al mapa de Google s'identifica com a carretera de Montcal. (Per la dreta arribaríem a Sant Medir).

Finalment arribem a un lloc situat a 42 02 11.4 02 45 31.4, on veiem una sortida de la carretera,  per on cal continuar. Hi ha un petit i discret cartell de senderisme. Però abans hem aparcat el cotxe al voral de la carretera i hem recorregut a peu, els pocs metres que ens separen del nostre objectiu.

Compartint espai amb l’església, hi ha un discret cementiri.

Per gaudir de la contemplació de l’església, ens permetem recomanar que cal fer una volta, per la part esquerra de la façana davantera, i cap al darrere, trobarem primer una baixada i una remuntada després, i ens situarem a la part posterior de l’església, al nostre parer, la part més bonica i interessant d'aquesta edificació.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2016):

Església aïllada d'origen romànic situada sobre la carretera de Canet d'Adri a Cartellà.

Interiorment s'estructura en una sola nau coberta amb volta apuntada i absis semicircular. Posteriorment fou ampliada amb una nau a migdia, una capella i la sagristia a la banda de tramuntana.

Les parets portants són de maçoneria, arrebossada a les façanes imitant un especejament de pedra a la part inferior.

La porta d'accés és dovellada i al capdamunt hi ha una petita rosassa. Un cos afegit desvirtua la façana principal.

Damunt la nau hi ha la torre campanar de planta quadrada, les finestres són geminades amb mainell de capitell trapezoïdal a la part superior de les quatres façanes, i s'hi accedeix per unes escales exteriors adossades a l'absis.

El lloc de Montcal apareix citat documentalment per primera vegada l'any 1017.

Entre 1051 i 1057, la comtessa Ermessenda restituí l'església a la canònica de la seu de Girona.

En un principi l'església tenia un sol altar dedicat a santa Cecília però l'any 1447 consta que hi ha dos altars més, un dedicat a la Mare de Déu i un altre a sant Joan.”