Església NOVA de Santa Maria de Fenals – Castell-Platja d’Aro / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Tot i que l'edificació actual és del segle XVIII, sembla ser que des de finals del s. XVI ja existia una església "nova", precedent de l'actual.

Situació: A Fenals d'Aro, entitat de població de Castell-Platja d'Aro, municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Al costat hi ha un terreny erm, l'antic cementiri.

Altres noms: Església de Santa Maria de Fenals d'Aro / Església de Santa Maria de Fenals de Baix - (Wikipedia).

Accés – Visitada el 03/12/2016:

La trobarem a l'avinguda de Fenals nº 5. Per sota passen les calçades de l'autovia C-31. Hem aparcat al davant.

L'església nova de Santa Maria de Fenals és situada al nucli de Fenals d'Aro.

És un edifici senzill, d'una sola nau amb absis semicircular i capelles laterals , les voltes són d'arestes.

El frontis mostra una porta d'arc rebaixat, sense decoració, on hi ha la data del 1774 i un anagrama de la mare de Déu. Més amunt hi ha una fornícula buida i una rosassa. El campanar, situat a la banda nord, és de base quadrangular;restà inacabat.

El parament és de pedra irregular, llevant de l'emmarcament de les obertures i les cantonades de l'edifici, que presenten carreus ben tallats.

Notícies històriques

L'església nova de Santa Maria va ser bastida durant el s.XVIII (1764-1774), en substitució de l'antiga parroquial de Santa Maria.

La morfologia accidentada del terreny on es trobava l'església vella va motivar a partir del s. XVI una expansió del poblament cap a Fenals d'Aro, proper al litoral i millor comunicat, cosa que va fer imprescindible la construcció d'un nou temple.

Sembla que des de finals del s. XVI ja existia una l'església "nova", precedent de l'actual.

A L T R E S

M A P A on es pot observar la situació de les dues esglésies de Santa Maria de Fenals, la VELLA i la NOVA.

Església VELLA de Santa Maria de Fenals