Església VELLA de Santa Maria de Fenals – Castell-Platja d’Aro / Baix Empordà

A M P L I A C I Ó nº 1      A M P L I A C I Ó nº 2     A M P L I A C I Ó nº 3

A M P L I A C I Ó nº 4

del text de la fotografia anterior

I T I N E R A R I

Situació: A l'indret conegut amb el nom de Fenals d'Amunt, pràcticament isolada, al terme municipal de Castell-Platja d'Aro, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat en una esplanada situada al davant.

“ L'any 1996 va ser adquirida i restaurada per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro”. (Patrimoni.Gencat).

Altres noms: Església de Sant Marc -  (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 03/12/2016:

El punt d'inici d'avui ha estat un lloc situat a 41 50 50.8 03 02 43.5 , a tocar del PK nº 15 de la carretera GIV-6612, on trobarem una sortida de la carretera, a dia d'avui, en mal estat, que accedeix en primer lloc a una esplanada i continua després per un camí de terra, per on seguirem uns 800 metres de recorregut. No hi ha cap indicació.

Tant la sortida de la carretera, com un bassal d’aigua (Compte amb les rierades) que hem trobat a mig camí 41 50 48.3 03 02 43.5 - (Veiem que a Google Maps s’identifica com a Riera dels Molins) -  i alguns trams del camí, fan que recomanem la descoberta amb un vehicle 4x4 o en qualsevol altre cas, potser, a peu, donat que la distància a recórrer, no és excessiva.

M A P A d'aquest recorregut

“ Descripció

L'església Vella de Fenals es troba enlairada en un turó a l'indret de Fenals d'Amunt, prop del mas dels Monjos, en una carena de les Gavarres.

És una església d'una sola nau lleugerament trapezoïdal coberta amb volta de canó i absis semicircular amb volta de quart d'esfera. A la meitat de la nau hi ha un arc toral de mig punt.

A l'exterior, l'absis mostra decoració llombarda d'arcuacions entre lesenes i una finestra centrada d'arc de mig punt i doble esqueixada del mateix tipus que les dues situades al parament de migdia de la nau. Els frontons de ponent són un afegit d'època molt posterior. L'aparell de l'edifici és petit i irregular, amb carreus a les cantonades.

L'any 1996 va ser adquirida i restaurada per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro.

Notícies històriques

L'església vella de Santa Maria de Fenals és un notable edifici romànic que fou bastit durant els segles X-XI, època en que apareix documentada com a possessió del monestir de Sant Feliu de Guíxols.

La morfologia accidentada del terreny va motivar a partir del segle XVI una expansió del poblament cap a Fenals d'Aro, proper al litoral i millor comunicat, cosa que var fer imprescindible la construcció d'un nou temple.

L'església vella va romandre encara oberta al culte fins l'any 1749, quan en una visita pastoral, el bisbe decretà la "interdicció" per amenaça de ruïna.

L'edifici, que durant un temps va ser utilitzat com a pallissa de la masia veïna, fins que aquesta va quedar deshabitada, va ser adquirit i restaurat per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro”.

A L T R E S

M A P A on es pot observar la situació de les dues esglésies de Santa Maria de Fenals, la VELLA i la NOVA.

Església NOVA de Santa Maria de Fenals