Església de Santa Coloma de Castellvell / Olius / Solsonès

Situació: En terrenys d'Olius, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època:Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Exteriorment presenta bon aspecte. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 01/07/2017:

Punt d’inici: Procedents de Solsona i circulant per la carretera que a Google Maps s'identifica com a C-149 (Solsona / Sanahuja), en un lloc (0) d’aquesta via, entre els PK 2 / 3, situat a  41 59 31.8 01 30 01.0 abandonem l'asfalt i entrem a un camí de terra, en baixada, transitable, indicat - Cal Mastico, fins arribar a un punt (1) situat a 41 59 20.6 01 29 37.4, a tocar d’unes cases, on deixem el cotxe aparcat i ens dirigim a peu, a l’església, ben visible i molt a prop.

• Caminar pel voral dels camps, potser no deu ser de gaire bon grat del pagès propietari dels terrenys, quan aquest encara estan sembrats. Nosaltres hi hem accedit al mes de Juliol, quan ja s'ha recollit el gra...
  • També en aquest cas, caldrà tenir en compte el possible estat del terreny. Després d’unes intenses pluges, ens podem trobar maniobrant per uns terrenys completament enfangats ...

M A P A d'aquest recorregut – Distància aproximada: 750 m.

“Descripció

Església d'una nau i absis rodó, la nau coberta amb volta de canó. El cos preabsidal és visible al exterior per damunt de l'absis, es correspon a l'interior amb l'arc apuntant que s'inicia.

Està orientada a l'Est. El tipus de construcció és a partir d'un parament de grans carreus en filades. Cornisa de pedres trapezoïdals amb bisell a l'absis de dues esqueixades i arc de mig punt i grans dovelles. Hi ha una finestra a l'absis de dues esqueixades i arc de mig punt monolític treballant en la part inferior d'un paral·lelepípede. Una altra d'una esqueixada, en sagetera al frontis. Les mides són: 5,50X11,60 m.

L'Església de Santa Coloma, no està esmentada a l'acta de consagració de l'any 839.

La volta d'arrencada gòtica és una modificació posterior i possiblement feta actualment.