Església de Sant Miquel de Castellvell – Olius / Solsonès

espereu…

El camí que mena a aquesta església, és exactament el mateix que el que ens duu al Castell de Castellvell de Solsona i al Santuari de la Mare de Déu del Remei.

Situació: No gaire lluny de Solsona, en terreny d'Olius, municipi del Solsonès (Lleida).

Estat: Restes, ben evidents, però ruïnes. Lliurament accessible.

Accés – Visitada el 01/07/2017:

Punt d’inici: Procedents de Solsona i circulant per la carretera que a Google Maps s'identifica com a C-149 (Solsona / Sanahuja), en un punt (0) d’aquesta via, a tocar de la fita del PK nº 3,  situat a 41 59 33.6 01 29 36.9 prendrem una sortida indicada: Castellvell.

Al cap d'uns vuit-cents metres, arribarem a destí, pocs metres abans del Castell de Castellvell de Solsona. Aparquem al davant.

Aquesta pàgina tracta conjuntament del castell i de les esglésies, la primitiva (romànica) i la gòtica (el Santuari).

“ Descripció:

Església en ruïnes, malgrat això, queden vestigis per donar-nos una idea del tipus de construcció i de la forma de l'església.

Era una església de tres absis rodons i d'una nau. Mides del braç longitudinal: 6,30 X 18 m.; mides del braç transversal: 3,60 X 8,30 m. La nau de volta desapareguda. Està orientada a l'est.

Tipus de construcció: resta només la part baixa dels murs de l'absis central i lateral nord i la forma rodona a nivell del sòl del lateral sud.

Els tres absis són bastits damunt d'una plataforma semicircular que els comprèn tots tres. La resta de l'església, la nau està marcada per blocs sobreposats damunt del sòl.

Parament de grans carreus en filades. La porta sembla que era al mur sud. No es veuen finestres.

Notícies històriques:

L'enderrocament de l'església va produir-se al segle passat, recentment han estat posats al descobert els vestigis que en queden (1977-78).

L'església de Sant Miquel, era parroquial, dels termes de Castellvell i Trevics, ja en el segle XII i fins el segle XIX. Fou substituïda per la parròquia de Brics que n'havia estat sufragània.”