Capella de Cal Casalets – Solsona / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: A Solsona, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Solsonès (Lleida).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Situada dins d’un jardí de propietat privada, no és accessible lliurament. En el nostre cas, vam coincidir amb la presència al pati del Sr. Ignacio,  (Suposem que és el propietari de la casa), que molt amablement ens va franquejar l'entrada a la capelleta i ens va possibilitar documentar gràficament aquesta esglesieta.

Des d’aquesta pàgina el saludem de nou cordialment i li agraïm la seva gentilesa.

Altres noms: - Santa Maria de la Cluella -  (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 12/05/2017:

La trobarem dins de Solsona, al carrer anomenat carretera de Bassella, nº 36, al davant mateix de l’estació d’autobusos de Solsona

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

Petita capella romànica, d'una nau i absis rodó.

Parament de pedres en filades. La porta d'arc de mig punt, resseguit per dovelles és troba al mur lateral. Finestra d'arc de mig punt monolítica al absis. En la façana hi ha una petita finestra d'espitllera en forma de creu.

Petit campanar sobrealçat per vuit columnes arrodonides, amb capitells trapezoïdals, dos d'ells amb decoració vegetal. L'interior amb pedra i la nau coberta en volta de canó.

Notícies històriques

Capella molt restaurada. El seu lloc d'origen està situat dins el terme de Castellnou de Bassella, però, els propietaris, degut a que estava en estat força ruïnós, la traslladaren al jardí de casa seva a Solsona.”

Curiositats:

• Segons ens va explicar el Sr Ignacio, aquesta església va ser traslladada, peça a peça, des del seu emplaçament original, fins a Solsona, per evitar que quedés engolida per les aigües del pantà de Rialb.
  • Una altra. Si no ho vam entendre malament, sembla ser que la llum del sol, a determinades hores, penetra discretament dins de la capelleta, per una obertura situada en una façana lateral i surt per una altra obertura de la façana oposada.
  • Una altra "supervivent" de l'aigua – Ermita de Sant Vicenç de Sarriera – (Sabadell / Vallès Occidental).

• I encara una altra construcció supervivent de l'aigua: en aquest cas, el Pont de Vall-llonga (Al municipi de Navès, a la comarca del Solsonès) - Lleida), salvat de les aigües del pantà de la Llosa del Cavall.