Ermita de Sant Vicenç de Sarriera – Sabadell / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: Localitzada dins d'un extens paratge forestal conegut amb el nom de Bosc de Can Deu, en terrenys de Sabadell, ciutat que juntament amb la veïna ciutat de Terrassa, comparteix la capitalitat de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pel poc que hem vist, sembla que (afortunadament, si és el cas ...) està en bon estat.

Ens expliquem: el dia de la nostra visita ens hem trobat de que una recent tempesta de vent ha fet molt de mal, fa pocs dies, en aquesta zona del Vallès.

Arbres de supèrbia apariència (principalment, pins), han estat arrancats de soca-rel, sense contemplacions, per unes fortes ràfegues de vent. Els boscos son un caos, amb arbres vençuts, caiguts, per tot arreu.

Un bon grapat de cartells, situats a les entrades dels camins, alerten del perill d'entrar al bosc, prohibint-hi l'accés.

Per aixó no hem pogut arribar a tocar de l'ermita.

Malauradament, pensem que trigarà força temps la recuperació d'aquest indret ...

Altres noms: Ermita de Sant Vicenç de Verders - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 31/01/2015 i 14/05/2016:

En un punt (41 34 34.1  02 05 02.8) a tocar de les darreres cases de Sabadell, a la confluència dels carrers que al mapa de Google s'identifiquen amb els noms de carrer del Bosc i carrer de La Prada, la continuació natural d'aquest darrer, és l'inici d'un ample camí asfaltat, per on continuarem, a peu, doncs avui, a més de que un disc de circulació, prohibeix el trànsit rodat, també  hi ha una cadena barrant el pas als vehicles.

Hem aparcat aquí mateix, en una zona d'aparcament senyalitzat i lliure i ens hem disposat a recórrer els 400 metres que aproximadament ens separen de l'ermita. Hi ha un cartell que ens dirigeix a la Masia de Can Deu i al Museu de la Vida al Camp.

Durant aquest proper recorregut son ben evidents, a banda i banda del camí, els estralls provocats per la fatídica ventada. Afortunadament, també hi ha indicis ben evidents de que s'està procedint a la retirada de la llenya.

Diuen que cada cercle concèntric del tronc d'un arbre representa un any de vida. Aquesta fotografia ens ofereix l'oportunitat de practicar matemàtiques ...

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“ Descripció

Ermita amb característiques preromàniques i llombardes. La porta d'accés és en arc rodó i amb emmarcament de pedres. A sobre hi ha una obertura de petites dimensions amb les mateixes característiques. Coberta a dues vessants i de teula.

Notícies històriques

Aquesta ermita va ser traslladada des de l'embassament de Sau i reconstruïda al seu lloc actual al Bosc de Can Deu.”

• Aquesta ermita ha “viscut” una bonica història, amb final feliç:

De la pàgina web de Wikipedia, ens complau extreure el següent text (Gener 2015):

“ L'any 1973 fou traslladada i reconstruïda pedra a pedra des del seu emplaçament originari al terme de Santa Maria de Corcó, avui colgat sota les aigües de l'embassament de Sau, fins al seu lloc actual al bosc de Can DeuFou construïda al sud de Santa Maria de corcó, al costat del mas Verders.”