F O T O S
I T I N E R A R I
“ La construcció del pantà de la Llosa del Cavall comportava que hagués de quedar submergit sota les aigües de l'embassament i a finals dels anys 90 fou desmuntat i reconstruït en el seu emplaçament actual, a la sortida de la vila de Sant Llorenç de Morunys per la carretera de La Coma” - (Wikipedia).
Situació: Tenim dubtes: O en terrenys de Navès, una de les nou entitats de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida), o bé en terrenys de Sant Llorenç de Morunys, a la mateixa comarca ...
Època: Segle XI - (Wikipedia).
Protecció: Ni a Wikipedia ni a Patrimoni.Gencat hi figura res al respecte.
Estat: Bona presència en el seu emplaçament actual. Lliurament accessible.
Altres noms: Pont de Vallonga - (Patrimoni.Gencat).
Accés – Visitat el 02/07/2017:
Hi ha ha dues opcions ** , a tocar l'una de l'altra:
- Carretera C-462. En un lloc situat a 42 08 29.7 01 35 04.1 hi ha un senyal (que no es veu a la fotografia de Google) i que indica el començament d’un discret camí de terra, que en pronunciada baixada mena a la capçalera nord del pont.
- Carretera C-462 Molt a la vora del punt anterior, a 42 08 27.2 01 35 07.3 hi ha el començament d’un altre camí de terra (Aquest indicador sí que és visible en aquesta fotografia), que mena a l’altra capçalera del pont.
Recomanem aquest darrer itinerari, doncs la baixada és menys pronunciada.
- D’aquesta manera es pot creuar el pont per sobre, d’un extrem a l’altre, i al mateix temps aixó ens permet baixar a la llera del riu i contemplar l’arc del pont des de sota, tot i que moure’s per aquesta zona és incòmode degut a les males herbes que hi campen lliurament.
- Si anem a peu d’un punt a l’altre **, gaudirem d’un curt passeig, amb bones vistes i amb bancs de fusta a cada extrem.
Localització:
Anterior: N 42 07 21.0 E 01 36 12.6, segons Wikipedia.
Actual: N 42 08 28.6 E 01 35 05.4 – Altitud: 916 m.
Altres:
- De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):
- “ Pont d'un sol arc molt alt tot de pedra, en un antic camí. Passa per sobre del Cardener,afluent per la dreta del Llobregat.”
Com es pot observar la informació és molt minsa i a més, no està actualitzada.
Altres: Fotos antigues:
Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.
Altres pàgines:
Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.
MAPA de situació: