Església de Sant Sadurní del Pla – Avinyó / Bages

Situació: En terrenys d’Avinyó, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament, tot i que es possible veure l'interior a través de la reixa que tanca l'entrada.

Accés - Visitada el  01/03/2014:

Procedents d’Avinyó i circulant per la carretera BP-4313 (Avinyó – Balsareny), entre els PK 33-34, trobarem en un lloc (0) situat a 41 53 13.80 01 56 56.50, una sortida a l'esquerra, sense cap indicació, un camí ample, de moment transitable amb un vehicle de turisme, circulant-hi amb precaució degut als bonys del camí, per on continuarem.

A partir d'aquest moment, com de costum, anirem detallant les dades de situació de les diverses desviacions que anem trobant al llarg del proper recorregut, en el ben entès de que cal circular quasi sempre “interpretant” la pista principal, obviant algunes sortides o incorporacions d'altres camins al nostre.

• (1) Coordenades 41 52 55.30 01 56 42.00 – Hi ha una desviació a la dreta, seguim recte.
  • (2) Coordenades 41 52 25 01 56 26 -. Hi ha una desviació a l'esquerra, seguim recte.

• (3) Coordenades 41 51 52.30 01 5618.50 -  Hi ha una desviació a la dreta, seguim per l'esquerra.
  • (4) Coordenades 41 51 27.60 01 56 25.6 – Hi ha una desviació a la dreta, seguim per l'esquerra. En aquest lloc hi ha un cartell: hidrant de bombers a 750 m. El camí es fa una mica més estret. A partir d'aquest lloc ja és necessari circular amb un vehicle 4x4, sobre tot, al final de la ruta.

Distància fins aquí, des de l'inici del recorregut a la carretera BV-4313: Uns 3,8 km. aproximadament.

• (5) Coordenades 41 51 09.70 01 56 18.50 - Hi ha una desviació a l'esquerra, continuem per la dreta. Uns metres abans hem sobrepassant l'hidrant pels bombers assenyalat anteriorment.

• (6) Coordenades 41 50 57 01 56 06 – Hi ha una desviació, continuem per l'esquerra, i tot seguit uns metres més endavant, seguim recte. Fa poc hem deixat enrere, una casa.
  • (7) Coordenades 41 50 54 01 56 05 – Hi ha una desviació, continuem per la dreta.
  • (8) Coordenades 41 50 47 01 56 03 - Hi ha una desviació, continuem per l'esquerra. Aquí hem trobat l'únic cartell que hem vist durant la ruta: Ermita de l'any 1787 a 0,5 km.
  • (9) Coordenades 41 50 46 01 56 04 Hi ha una desviació a l'esquerra. Hem de continuar per la dreta. Però a la vista del penós estat del camí restant i veient l'església al davant, molt a la vora nostre, aparquem el cotxe en aquest lloc, i recorrem a peu els escassos cent o dos-cents metres que ens separen de l'esglesiola.

Distància des del lloc on hem sobrepassat l’hidrant, fins aquí: uns 1.500 metres aproximadament.

Així doncs, la distància total del recorregut, ha estat d'uns 5.3 km. aproximadament.

• L’angelet de torn”. Com en altres ocasions, quan ja hem arribat al final del recorregut, no veiem ni rastre de l'edificació.

I és en aquest crític moment, quan ens trobem ben bé de cara, al bell mig del camí, amb un pagès muntat en un imponent tractor, que, a més a més, de que ens informa molt amablement de la situació de l'església que busquem, l'encreuament dels dos vehicles, no ens comporta cap problema. ¡ Bingo ¡

Si a través d'aquesta pàgina, li arribés al seu coneixement, voldríem donar-li de nou les gràcies a aquest anònim habitant d'aquesta contrada, per la seva inestimable ajuda.

“Descripció

Església inicialment romànica i modificada durant el segle XVIII que presenta encara indicis de l'estructura primitiva formada per una església d'una sola nau coberta amb volta de canó i coronada a llevant per un absis semicircular coberta a quart d'esfera.

La porta original segurament s'obria al mur de migjorn; avui en aquest mur hi ha una petita capella que feia de sagristia. El temple fou sobrealçat al segle XVIII i es decorà l'interior en estil neoclàssic; a més, es va arrebossar el parament extern i intern.

L'aparell de l'església romànica que encara es conserva es fet amb blocs de pedra disposats en filades i a trencajunt.

Notícies històriques

L'església de Sant Sadurní no arribà mai a ésser església parroquial; situada molt a prop de Serraïma (esmentat el 1003), l'església de Sant Sadurní no es documentada fins l'any 1345.

L'any 1784 l'edifici fou destruït per un llamp i refet el 1787 tal com consta en una lapida sobre la porta del mur frontal i que diu: "Flumen e caelo delapsum die 22 julii anno 1784 hanc domun dirvit: quam majori pulchritudine et magnitudine gens avinionis reparavit anno 1787 pastore Dno. Dn.Fraco. Sarmentero".

L'any 1936 fou cremada i ensorrada la volta i des de llavors resta abandonada.”