Església de Sant Pere de Sarraïma – Sallent / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Serraïma, entitat de població de Sallent, localitat i municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Visita exterior lliure. Aparcament als voltants.

Altres noms: Sant Pere de Serraïma – (Enciclopèdia Catalana)

Accés - Visitada el 20/04/2013:

Hem iniciat l'itinerari a la població de Sallent. Al final del carrer Santa Llúcia  hi ha una placeta, on en primer lloc trobem el Tanatori i a l'esquerra el cementiri municipal.

De l'esquerra d'aquesta placeta surt una estreta carretera, encimentada, amb pronunciada pendent, que al cap d'uns 400 m. ens situa per damunt de les cases de la població.

Arribats al pla, continuarem circulant per un camí de terra, que va canviant de color, d'un  blanc - cendra, a un color terrós. Cal circular intuïtivament per la pista principal, obviant algunes petites desviacions, fins arribar a un lloc (41 50 25 01 55 03), degudament indicat, on girem a mà dreta i al fons ja veiem la petita església.

El recorregut total ha estat d'uns 3 km. aproximadament, apte per vehicles de turisme.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya.), ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

Església del S. XI d'una sola nau.

En la capçalera presenta un absis semicircular amb arcuacions i lesenes i arcuacions llombardes, també, als murs laterals.

Hi ha unes petites obertures (finestres) a l'absis i a migdia.

En els murs laterals s'hi obriren dues capelles en el segles XVI.XVII, les quals li donen una forma de creuer.

L'aparell és constituït per petits carreus de pedra units amb morter de sorra i calç.

L'església a finals dels segle passat s'allargà pel cantó de ponent i es construí un campanar en el costat nord-occidental d'aquesta.

Aquesta església fou donada a Sant Benet de Bages el 1021.

Depengué d'aquest monestir amb la categoria de parròquia fins que en el segle passat se li uní la parròquia de Sant Martí de Serraïma i l'església de Sant Sadurní del Pla.”

• Com es pot comprovar, en el text d'aquesta edificació apareix tant Serraïma, com Sarraïma ... Això és degut a que no tenim molt clar la denominació d'aquest indret.
  • La introducció de les coordenades d'inici i de destí de la present ruta al navegador, ens ha proporcionat una plàcida visita a aquest lloc, sense el més mínim entrebanc.