Castell de Cornet – Sallent / Bages

castell-de-cornet-120303_510bisblog

Època: Segles XII – XIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmès, poques restes. Lliurament accessible. Enlloc hi ha cap tipus d'informació.

Altres noms: El Castellet.

Accés - Visitat el 03/03/2012:

Procedents de Balsareny i circulant per la carretera BP-4313 en sentit Avinyó, entre els PK 39 i 38 (A tocar d’aquest darrer senyal) trobarem un trencall a mà dreta (41 52 17.75 01 54 44.07) per on continuarem. Sols hi ha un cartell indicatiu: Bassa Bombers.

Hem circulat ben poca estona per un camí de terra que ens ha conduit al bell mig del pati de la Masia Vila-seca (41 52 03.63 01 54 59.97).

Havent demanat informació als habitants d’aquesta masia, alguna indicació per poder anar al castell de Cornet, una senyora, a més de que ja ens ha advertit de les escasses restes que hi ha, també ens ha indicat que no el trobaríem fàcilment.

Devem d’haver fet unes cares de desencís tals, que deuen d’haver provocat que un home, el Sr. Lluís,  s’oferís generosament a acompanyar-nos-hi.

Dit i fet, ens posem a caminar i trepitjant per discrets i fonedissos corriols, i passant pels vorals dels camps de conreu,

ens ha conduit en quinze minuts fins els peus del turó on hi ha les discretes restes que buscàvem.

Malauradament, no podem oferir als amables lectors d’aquesta pàgina més indicacions que les presents i redirigir-los al mapa de Google per tal de, si cal, intentar la localització d’aquesta edificació a través d’aquestes dades.

Localització: N 41 51 44 E 01 54 44. Altitud: 350 m.

Altres:

• Des d'aquesta pàgina donem de nou les gràcies al Sr. Lluís per la seva gentilesa en fer-nos de “guia”. Rebi una cordial salutació.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

" Descripció

Dit també el Castellet. Notables ruïnes dalt d'un turonet entre els masos La Font i Vila-seca. Del castell romanem abundants ruïnes, mig ocultes pel bosc i la malesa; es troba en un petit puig, de 388 m d'altitud, entre les masies Lafont i Vilaseca, prop de la riera de Cornet. A l'est de la masia Lafont, d'on dista uns 500 m en línia recta, i al sud de la carretera de Balsareny a Avinyó. Per l'escassa importància, com a centre d'un terme reduït, hom l'anomenava el Castellet de Cornet.

Notícies històriques

Castell termenat. Documentat el 1033. L'antic terme de Cornet fou independent de Sallent fins a l'any 1840. El castell de Cornet estigué, d'inici, sota la tutela o el domini dels senyors de Balsareny. Guillem de Balsareny (2ª meitat s. XI) l'infeudà el 1063 als germans Bernat Riculf i Miró Riculf. L'aludit Guillem de Balsareny era bisbe de Vic i cal dir que els bisbes de Vic sempre gaudiren d'un cert domini sobre el castell de Cornet i obtingueren que els successius amos els retessin homenatge pel mateix. El 1238 actuava amb relació al castell, o castellet, Gueraula de "Castelet de Cornet". Al segle següent, hi apreciem, com a senyor, Ferrer de Castellet. Violant de Castellet i de Pinós casà (entre 1370/83) amb Gilabert de Vilanova i de Pineda, introduint-se així el cognom Vilanova a la propietat. Dionísia de Vilanova casà, el 1546, amb Martí-Joan de Foixà. El 1663 Ignasi de Foixà vengué el castell a Onofre de Montfar."

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2013):

" Descripció

Es conserven solament uns petits llenços de parets, molt fragmentats, tot i que també es poden apreciar, molt cobertes per la vegetació, les restes de les antigues muralles.

L'aparell és de mides mitjanes unit amb morter i calç. S'observen en les restes de parets dos nivells d'alçada. La planta del castell mostra que es tractava d'un edifici de petites dimensions.

Observacions: S'insinuen altres restes físiques interessants que una bona neteja del perímetre permetria reconèixer i estudiar millor.

Història

Es formà a partir de la desmembració del terme del Castell de Balsareny. L'any 1663 Ignasi de Foixà va vendre el castell a Onofre de Montfar. Posteriorment passà a domini jurisdiccional del bisbat de Vic fins a la desaparició dels senyorius, tot i que fa més de 500 anys que va començar-se el procés d'abandonament."

Edificacions properesVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina:

vora-castell-de-cornet-120303_501

Cabana de camp situada molt a la vora del castell de Cornet.

Aprofitem l'oportunitat per fer la indicació de que el tipus de vegetació que envolta les poques restes del castell de Cornet, és del mateix tipus que la que també envolta aquesta barraca.