Església de Sant Pere de Juïgues – Vilademuls / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vilademuls, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle XII – Romànic - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bo. “... darrera restauració (1998-2002)” - No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 17/11 /2017:

• El punt d’inici ha estat un lloc (42 08 6.6 02 51 6.1) situat entre els PK 9 - 10 de la carretera GIV-5132 - (Banyoles / Vilavenut / Galliners). (Al costat hi ha una casa, habitada), on hem pres una sortida indicada: Sant Pere de Juïgues, que ens aboca a un camí de terra, per on continuem.

És un camí ample, transitable, amb algun bony de tant en tant, que en un curt recorregut d’uns 800 metres ens porta al davant d’aquesta esglesieta.

Aparquem al davant en una ample esplanada entapissada d’herba.

M A P A d’aquest recorregut

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

“ Descripció

Petita església d'una sola nau i planta trapezoïdal, coberta a dues vessants, amb un ràfec de teules pintades.

És una construcció que ha patit diverses reformes al llarg del temps, una part dels murs perimetrals però, podrien ser del segle XIII.

En els segles XVII-XVIII es feren reformes tal com mostra el parament format per carreus ben tallats de pedra sorrenca i de travertí.

El mur de migdia, de base atalussada, mostra un parament menys acurat.

En el mur nord s'aprecien restes de la cornisa d'on arrencava l'antiga volta que feia de coberta en època romànica.

La porta d'accés és un arc de mig punt de dovelles curtes, ben tallades i polides.

Té un campanar d'espadanya d'un sol ull.

En la darrera restauració (1998-2002) s'ha construït una terrassa circular i una escala.

També s'han col·locat diferents tirants metàl·lics de reforç per evitar l'esfondrament de l'església.

Notícies històriques

Juïgues és topònim alt medieval que indica l'establiment de població jueva documentat més antic de Girona, tot i que no en queden vestigis.

Les 25 famílies jueves establertes en aquest lloc en el segle X, marxaren posteriorment a Girona i fou repoblat amb cristians.

Probablement aleshores els monjos de Ripoll degueren fundar aquesta església.

No se sap si fou en el segle X o bé en els segles XI i XII.

D'aquesta església es conserven al Museu d'Art de Girona una ara d'altar i dues lipsanoteques romàniques.

Abans de la Guerra Civil (1936-1939) es celebraven els "oficis del temps" a primers de maig i l'aplec per Sant Pere.

A partir de 1949 ja no s'usava perquè amenaçava ruïna.

Al llarg dels anys 60 feia funcions de magatzem d'una masia propera.

Entre 1998 i 2002 ha estat restaurada per l'ajuntament de Vilademuls amb la col·laboració del Centre Excursionista de Banyoles.

Fou inaugurada el 7 de juliol de 2002. “