Església parroquial de Santa Maria de Vilamarí – Vilademuls / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Vilamarí, entitat de població de Vilademuls, localitat i municipi del mateix nom,  a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle – XII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 25/11 /2017:

D’entrada cal dir que les coordenades de situació que teníem d’aquesta edificació, extretes d’una pàgina web generalment ben informada, van resultar incorrectes.

Quan vàrem arribar al lloc, vàrem comprovar que en realitat el que teníem al davant eren les pedres de la Capella de Sant Llorenç, a Perles,

Una vegada obtingudes les dades correctes, passem a detallar l'itinerari efectuat.

M A P A d’aquest recorregut

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

“ Descripció

Església d'origen romànic situada dalt d'un turó a la que s'accedeix per dues escales tangencials a un possible antic mur de fortificació.

Presenta planta rectangular, absis semicircular i torre campanar de planta quadrada, aprofitant possiblement el basament d'una antiga torre fortificada.

Els murs són de carreus a la part corresponent a l'antiga església romànica i a la resta són de maçoneria. La coberta és de teula.

Interiorment s'estructura en una sola nau amb cossos laterals afegits, corresponents a la sagristia i capelles.

Fins al segle XVIII l'accés es feia per una portalada romànica situada a la façana lateral sud, on encara s'aprecien els ornaments en forma de cordó.

Actualment es realitza per un portal barroc situat a la façana principal.

Adossat a la façana sud hi ha el petit cementiri del poble.

És l'església parroquial del poble de Vilamarí, dedicada a Santa Maria.

Apareix esmentada en visites pastorals del segle XIV on consta que a l'església hi havia un altar dedicat a Santa Maria, fonts baptismals, cementiris i altres serveis religiosos.

Durant el segle XV es va construir un altar dedicat a Sant Miquel.

A partir del segle XVIII es van fer importants obres d'ampliació.

Les més importants són de l'any 1688, en que es va elevar el sostre de l'absis, l'any 1762 es va construir la sagristia i l'any 1787 l'actual portal d'accés, al mateix temps que es tapiava la portalada romànica de la façana sud amb arcs en gradació.”