Castell d’Espasens – Fontcoberta / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Tant el punt d’inici com l’itinerari per arribar-hi són exactament els mateixos que els que menen a l’Església de Santa Caterina, doncs ambdues edificacions es troben frec a frec l’una de l’altra.

Situació: En terrenys de Fontcoberta, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona). Al costat hi ha l’Església de Santa Caterina.

Època: Segle X – Generalitat de Catalunya.*

Estat: Discretes restes. Lliurament accessibles. Segurament els elements supervivents més rellevants d’aquesta edificació siguin un parell d'arcs de bonica aparença i una rasa, que interpretem que podria ser l'antic fossat, a més de les bases d'uns murs que si delimitaven el perímetre d’aquesta construcció, no devia ser gaire gran.

Accés – Visitat el 28/10 /2017:

• - El Punt d’inici d’aquesta ruta ha estat un lloc - 42 8 19.1 02 50 31.2 - situat entre els PK 8 / 9 de la carretera GIV-5132 (Vilavenut / Galliners), on prenem una sortida indicada: Veïnat de Juïgues i Veïnat d'Espasens.
  • – A 42 08 15.1 02 50 28.8 – Desviació, entrem a camí de terra, transitable – indicat: Santa Caterina i restes del castell d'Espasens. Des d'aquest lloc, fins arribar al nostre objectiu, hi ha una distància aproximada d'uns 1400 metres.
  • – A 42 08 9.9 02 50 27.8 – Desviació – Continuem per la dreta.
  • – A 42 07 39 02 50 12 – Desviació – Continuem per l'esquerra. No hi ha cap indicació.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2017):

Restes de murs estructurals de l'antic Castell d'Espasens.

En conjunt es conserva aproximadament els murs perimetrals del castell en una alçada d'un metre de promig, i un gruix que varia de 70 a 100 m. (Opinem que aquestes dades són erròniesCatalunya Medieval)

Fou lloc d'un llinatge de baixa noblesa de les comarques catalanes.

El 1903 hi vivia Ramon d'Espasens.

El 1332 el senyor del lloc era Berenguer d'Espasens i l'any 1363 el castell pertanyia a Ramon d'Espasens que tenia la tercera part dels delmes de la parròquia d'Ollers.

El setembre de 1432 i fins el 1444 fou propietat de Berenguer d'Espasens, que fou el darrer que utilitzà aquell cognom.

El 1480 passà a mans de Guillem Arnald de Pallol, la família del qual el continuarà tenint durant temps.”