Església parroquial de Sant Sadurní – Fontcoberta / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vilavenut, entitat de població de Fontcoberta, municipi de la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Documentada des del segle XIII, l’edificació actual és fruit de les reformes fetes durant el segle XIX - Generalitat de Catalunya.*

Protecció:  No hi consta - Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 25/08/2017:

Un dels possibles punts d'inici: 42 08 19.7 02 49 17.7 – A la vora del PK nº 6 de la  Carretera GIV-5132.

Trobarem aquesta edificació a la Plaça de l’església.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2017):

“Descripció

Església de planta rectangular, formada originàriament per una sola nau i absis semicircular a la part posterior.

Hi ha capelles laterals a la banda nord.

Les parets portants són de carreus i la coberta és de teula àrab a dues vessants.

La façana principal presenta la portalada d'accés amb llinda de pedra, que amaga l'antic arc de mig punt, actualment tapiat, de l'antic portal.

Es conserva l'antiga porta de fusta amb els farratges de l'època romànica.

El campanar és de planta quadrangular, rematat per una balustrada amb una cúpula en el seu interior.

A la sagristia es conserva la imatge de la Mare de Déu de la Font, gòtica.

Notícies històriques

Els documents més antics, que fan referència a la parròquia, són del segle XIII. Segons aquests, la fundació de la parròquia de Vilavenut va ser obra de seglars que no tenien res a veure amb el Monestir de Banyoles.

En documents del segle XVI s'esmenten les relíquies de la Santa Espina i de la Vera-creu i de l'existència d'un campanar amb dues campanes.

En el segle XVIII hi havia els altars de la Santa Espina, de la Creu i del Roses.

Durant el segle XIX l'església i el campanar van ser molt reformats tal com indica la inscripció que hi ha a la llinda de la porta d'entrada:

"L'església fou reparada i el campanar fou fet de nou. 1850". “