Església de Sant Miquel del Soler de Gramoleda – Navès / Solsonès

Església

Racons del camí

Camí

Entorn

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Navès, una de les nou entitats de població del municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat:Bo. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església de Sant Miquel del Soler de Gramoneda - (Wikipedia).

Consideracions prèvies:

• Avui el nostre TomTom no tenia ni idea del camí que calia fer ...
  • Durant el recorregut no hem trobat ni una indicació.
  • Cal circular amb un vehicle 4x4, doncs l’estat de la pista, és dolent.

(0)  - Punt d’inici: Carretera C-26 - (Berga / Solsona, i circulant en aquets sentit), un lloc - (41 59 40.8 01 39 01.0) entre els PK 119 / 120. Prenem una sortida a la dreta d’aquesta via, continuant per una carretera indicada: La Vall d’Ora.

(1) – A 42 03 16.9 01 39 29.5 - Prenem una sortida de la carretera. Entrem a un camí de terra, transitable. No hi ha cap indicador.

(2) – A 42 03 27.2 01 39 20.3 - Cruïlla. Continuem per l’esquerra. A la dreta hi queda una casa.

(3) – A 42 03 25.3 01 39 13.9 - Passem pel llogaret de Santa Eulàlia. Deixem enrere el cementiri.

(4) - A 42 03 10.9 01 38 53.7 – Traspassem una barrera “automàtica” de les que tanquen el pas al bestiar.  Se’ns incorpora un camí per la dreta. Nosaltres seguim recte.

(5) – A 42 03 03.5 01 38 29.1 - Se’ns incorpora un camí per l’esquerra. Però nosaltres ja hem arribat a destí. Aparquem en aquest lloc. Tenim l’església al davant.

(6) - Localització: N 42 03 02.3 E 01 38 29.5 – Altitud: 1.027 m.

La introducció de les anteriors coordenades en un mapa de Google, ha comportat l’emissió del següent

M A P A d’aquest recorregut – Distància aproximada: 11,5 km.

Duració del recorregut per camins de terra: Uns 30 minuts aproximadament.

Ara bé, Google no ha planificat exactament el mateix recorregut que nosaltres. Deu tractar com a no transitables zones per on hem anat (des del punt (1) al punt (2) ). No posem en dubte que potser l’itinerari sigui millor, però no és el “nostre”.

Església amb volta d'arrencada gòtica i coronament arrodonit.

És una església d'una sola nau i un absis modificat. Està arrebossada per fora, el que dificulta l'observació del parament, tot i que es pot veure que és un conjunt molt rústic, amb pedres de diferents mides en fileres.

La porta, al mur sud, és d'arc de mig punt adovellat.

Al frontis hi ha una finestra en espitllera. La part més ben conservada és el frontis i la meitat de la nau que li és propera.

L' altra meitat té un pegat groller al mur sud i a la part superior d'ambdós murs, desapareix l'encaix amb l' absis. Aquest està refet i es troba parcialment damunt un rengle de blocs amuntegats i al damunt d'un rengle de blocs rectangulars de gran mida, formant una base poligonal regular.

A l'interior, l'arc presbiteral arrenca d'una imposta de pedres trapezoïdals amb bisell. Les mides són de 3,60x9,60 metres.

Notícies històriques

L'església es troba a prop de la masia del Soler de Gramoneda. El 29 de setembre es celebra la festa del sant.

La masia de Soler de Gramoneda està actualment deshabitada però antigament, junt amb la masia de Grifè, havia format part la quadra de Soler i Grifè.”