Església de Sant Martí de les Serres – Navès / Solsonès

L’itinerari inicial és el mateix que el que ens ha portat a l’Església de Sant Miquel de Marsenyac

Situació: En terrenys de Navès, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Protecció: - No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: No és accessible lliurament. Exteriorment presenta bon aspecte.

Accés – Visitada el 06/07/2017:

(0) - Punt d’inici: Circulant per la carretera C-26 (Berga / Solsona) en un lloc situat a la vora del PK nº 114 -  (42 00 05.7 01 36 22.2), trobarem una sortida per on continuarem, indicada per anar a Besora – 3 km i Busa a 15 km.

(1) – A 42 03 22.1 01 36 34.7. Trencall, continuem per la dreta. Indicat: Marsenyac / Les Serres / La Selva. A partir d’ara és necessari circular amb un vehicle 4x4.

(2) – A 42 04 15.8 01 37 07.9 Trencall. Per la dreta aniríem a Marsenyac. Nosaltres ara,  continuem per l’esquerra, en pujada. Fi de la concurrència d’itineraris.

(3) – A 42 04 52.1 01 37 48.8 – Arribem a la casa anomenada les Serres. Continuem per l’esquerra, sense travessar la casa.

(4) - Localització: N 42 04 38.3 E 01 38 02.9 – Altitud: 1.208 m.

Quan hem arribat a destinació, la plana on hi ha aquesta esglesieta, estava ocupada per un bon grapat de vaques. Cap problema, hi havia “bon rotllo” ...

M A P A d’aquest recorregut – Distància aproximada: 13,5 km.

Recorregut per camins de terra: Uns 6 km. aproximadament.

Església romànica modificada d'una nau i absis desaparegut.

Les seves mides són de 4,85x6,70 metres. La volta de la nau ha desaparegut. A la banda interior del frontis hi ha senyals d'haver tingut volta d'arrencada gòtica i coronament arrodonit.

Va ser convertida en pagesia, actualment abandonada i conserva només una part de la nau.

L' absis, ha estat substituït per una construcció rectangular.

La coberta del conjunt és avui a una vessant. El mur sud es conserva en tota la seva alçada i té encara la cornisa de pedres trapezoïdals amb bisell.

El mur nord, està refet d'un metre del sòl en amunt i el frontis, està deformat per un pilar que sosté la teulada.

El parament és de grans carreus treballats a punta. La porta al mur sud, és d'arc de mig punt adovellada i està tapiada. L'església està orientada a l'est.

Església no esmentada en l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell de l'any 839.

Les modificacions van ser fetes l'any 1678 per Jaume Postils i desprès, es van fer d'altres per habilitar-ho com a habitatge o corral.”