Església de Sant Miquel de Marsenyac – Navès / Solsonès

“L'església es va construir aprofitant un pany de paret de la primitiva església romànica.”

Situació: En terrenys de Navès, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XVI o el XVII - Neoclassicisme - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta –(Patrimoni.Gencat).

Altres noms: Sant Miquel de Marcinyac - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 06/07/2017:

“Pentinant” la zona del Solsonès ens vàrem topar amb aquesta església, que avui no portàvem “programada” però vàrem aprofitar l’avinentesa ... i a documentar-la toquen ...

L’itinerari inicial és el mateix que el que ens ha portat a l’Església de Sant Martí de les Serres i que tot seguit reproduïm:

(0) - Punt d’inici: Circulant per la carretera C-26 (Berga / Solsona) en un lloc situat a la vora del PK nº 114 -  (42 00 05.7 01 36 22.2), trobarem una sortida per on continuarem, indicada per anar a Besora – 3 km i Busa a 15 km.

(1) – A 42 03 22.1 01 36 34.7. Trencall, continuem per la dreta. Indicat: Marsenyac / Les Serres / La Selva. A partir d’ara és necessari circular amb un vehicle 4x4.

(2) – A 42 04 15.8 01 37 07.9 Trencall. Per l’esquerra aniríem a l’Església de Sant Martí de les Serres.  Per la dreta anem a Marsenyac, situat a uns 1.400 m..

(3) - Localització: N 42 03 31.2 E 01 37 05.1 – Altitud: 1.069 m.

M A P A d’aquest recorregut – Distància aproximada:11,4 km.

Església neoclàssica de planta rectangular, teulada a dues vessants i orientada nord - sud.

Porta de llinda i frontó a la cara sud, amb un petit ull de bou al damunt.

Campanar de tres cossos i cobert a quatre vessants, adossat a la cara est.

Adossada a la cara oest, hi ha una petita edificació per tal d'engrandir l'església i fer-hi una capella.

L'església es va construir aprofitant un pany de paret de la primitiva església romànica.

L'interior és d'una sola nau i té cinc altars. Un d'ells, porta la data de 1717 i un altre dedicat a Sant Josep, la de 1703. L'altar major és barroc i està dedicat a Sant Miquel.

El parament és de carreus irregulars units amb morter. En alguns llocs, es veuen restes d'haver estat emblanquida.

L'església de Marsenyac, va ser sufragània de la parroquial de La Selva.

Va ser construïda al segle XVII, als voltants de l'any 1678, per ordre del bisbe fra Pere de Santiago i començada desprès de les obres fetes a la parroquial. L'any 1703 l'obra ja estava gairebé finalitzada.

Posteriorment, mossèn Josep Armengol va ordenar i catalogar l'arxiu parroquial, que s'ha conservat en gran part.”