Església de Sant Jaume de la Boixadera dels Bancs – Montmajor / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Montmajor, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Tot i que no hi ha dades que permetin determinar la seva cronologia, l'estructura és la d'un edifici romànic.

Protecció: No hi consta – (Patrimoni-Gencat)

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada: 06/11/2015

Circulant en sentit Ripoll per la carretera C-26 - (Eix Prepirinenc) -(Alfarràs – Balaguer - Ponts - Solsona - Berga – Ripoll - Sant Joan les Fonts - Figueres – Roses), trobant-nos en terrenys de l’Espunyola, a tocar del PK 134 (0) , en un lloc situat a 42 03 12 01 44 34 veurem una sortida a mà esquerra, indicada – Capolat i la Vall d'Ora -  per on continuarem.

(1) Més endavant trobem una desviació42 03 38.1 01 43 32.1. Hi ha indicat: Capolat i Sant Sadurní del Cint (Visita opcional). Per l'esquerra hi ha una indicació: Sant Lleir. Per aquí continuarem.

(2)42 03 34.3 01 42 44.0 hi ha una sortida a la dreta. Hi ha una torre metàl·lica de transport d'energia elèctrica. Hi ha una indicació: Mercadal. Per aquí es continua, si és vol,  per accedir a l’església de Santa Margarida de Mercadal (Visita opcional).

(3) A 42 03 59.5 01 41 30.1 trobarem una desviació. Deixarem una casa a mà dreta. El camí per on s'hi accedeix està tancat per una cadena.

Nosaltres hem de continuar per l'esquerra, abandonant d'aquesta manera la carretera asfaltada per on circulàvem fins ara, i entrant a un ampli camí de terra, transitable.

(4) A 42 03 59.3 01 41 24.1 Continuem per l'esquerra, superant una porta de les que barren el pas al bestiar.

(5) A 42 03 56.7 01 41 18.5 hi ha una desviació. Continuem per l'esquerra.

(6) A 42 03 51.6 01 41 18.1 continuem per la dreta, en pujada.

(7) Finalment, a 42 03 50.5 01 41 15.3, girem a l'esquerra, i l’església que busquem, ja és visible.

En aquestes darreres desviacions, és més “complicat” descriure-les, que "fer-les". Com podreu veure en el següent mapa, aquesta darrera part del recorregut, no comporta cap dificultat.

Distància recorreguda pel tram de camí de terra: uns 600 metres aproximadament.

Altres: De la pàgina web (Patrimoni-Gencat), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

Església de petites proporcions i d'una sola nau.

Presenta la coberta amb volta de canó, feta amb carreus disposats a plec de llibre, però totalment enguixada. L'absis devia ser també cobert amb quart d'esfera. Els murs són llisos, sense cap tipus d'ornamentació ni cap obertura.

La porta s'obre a ponent i està feta amb grans dovelles que descriuen un gran arc de mig punt. Damunt la porta hi ha el campanar d'espadanya, amb dos ulls de grans proporcions.

Notícies històriques

Església, propera a la masia de Boixadera dels Bancs, de la qual manquen notícies històriques necessàries per a poder-la situar correctament.”