Església de Sant Sadurní del Cint – L’Espunyola / Berguedà

.

.

.

.

.

I T I N E R A R I

Situació: Adossada a l'antiga Rectoria, transformada, en masia, en terrenys del Cint, una entitat de població dispersa de L’Espunyola, vila i municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Tot i que aquesta església ja és esmentada l'any 839, l'actual edificació és del segle XVII - (Pat.mapa).

Estat: Presenta un relatiu bon estat. No és accessible lliurament. Suposem que serà Visitable uns moments abans o després del horari de culte, que es celebri en els dies i hores assenyalats en un cartell.

Accés - Visitada el 06/09/2014:

Circulant en sentit Ripoll per la carretera C-26 - (Eix Prepirinenc) -(Alfarràs – Balaguer - Ponts - Solsona - Berga – Ripoll - Sant Joan les Fonts - Figueres – Roses), trobant-nos en terrenys de l’Espunyola, a tocar del PK 134, en un lloc situat a 42 03 12 01 44 34 veurem una sortida a mà esquerra, indicada – Capolat i la Vall d'Ora -  per on continuarem.

Més endavant trobem una desviació a 42 03 37 01 43 32. Hi ha indicat: Capolat i Sant Sadurní del Cint, per la dreta, per aquí seguirem.

Si seguíssim recte, seria la continuació natural per accedir a l’església de Santa Margarida de Mercadal.

Finalment, a 42 03 49 01 43 39 girem a l'esquerra. No hi ha cap indicació. Al cap de pocs metres arribem al nostre destí. Aparquem al davant. Tota l'estona hem trepitjat terreny asfaltat.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

Església de tipus rural, de petites dimensions i estructurada interiorment en una sola nau.

Està adossada a la masia de Boixadera del Cint, de grans dimensions.

La coberta és a dues aigües amb teula àrab amb un campanar d'espadanya de dues obertures.

El seu exterior està totalment enguixat, amb una porta d'entrada allindada.

Trobem diverses dates del s. XVII a les llindes de portes i finestres.

Els seus origens, però, es situen amb anterioritat; el primer cop que la trobem esmentada és ja al 839.

L'edifici actual és totalment modernitzat al s. XVII i tant sols el seu interior conserva restes de la primera església romànica.

La parròquia de St. Sadurní del Cint, avui sense culte, fou l'església parroquial del petit municipi del Cint, independentment al s. XIX, actualment annexionat al municipi de l'Espunyola.”