Església de Santa Margarida de Mercadal – L’Espunyola / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del Cint, una entitat de població dispersa de L’Espunyola, vila i municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Al seu costat hi ha la masia coneguda amb el nom de El Mercadal del Cint. És una de les masies més antigues del municipi de l'Espunyola. Possiblement fou una antiga fortificació.

• Pels lectors interessats en el tema, a la pàgina web de la Diputació de Barcelona, hi ha una extensa informació sobre el mas del Mercadal.

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. El dia de la nostra vista, vàrem poder entrar lliurament, doncs un bastó de fusta, tancava la porta, de manera precària.

Altres noms: Santa Margarida del Cint - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 06/09/2014:

Circulant en sentit Ripoll per la carretera C-26 - (Eix Prepirinenc) -(Alfarràs – Balaguer - Ponts - Solsona - Berga – Ripoll - Sant Joan les Fonts - Figueres – Roses), trobant-nos en terrenys de l’Espunyola, a tocar del PK 134, en un lloc situat a 42 03 12 01 44 34 veurem una sortida a mà esquerra, indicada – Capolat i la Vall d’Ora -  per on continuarem.

Més endavant trobem una desviació a 42 03 37 01 43 32. Hi ha indicat: Capolat i Sant Sadurní del Cint. Per l'esquerra hi ha una indicació: Sant Lleir. Per aquí continuarem.

A 42 03 34.2 01 42 44.0 abandonem la carretera, que fins aquí era asfaltada, per una sortida a la dreta. Hi ha una torre metàl·lica de transport d'energia elèctrica. També hi ha una indicació: Mercadal.

Caldrà estudiar com es presenta l'estat dels primers metres de la propera part del recorregut. Pensem que es podrien recórrer en un turisme, circulant amb precaució. Si calgués es podria deixar aparcat el cotxe i continuar a peu. El nostre objectiu es troba aproximadament a només uns 350 metres de distància.

Nosaltres, hem continuat en cotxe una mica més, enfilant-nos per un aspre camí de terra, fins arribar a una ampla planura, entapissada d'herba, amb la masia de Cal Mercadal en un costat i amb uns coberts a l'altre, i hi hem aparcat al davant. L'església es troba encara uns metres més amunt.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

“ Descripció

Petita església d'època romànica que consta d'una sola nau de planta rectangular coberta amb volta de canó capçada per un absis semicircular a llevant amb volta de quart d'esfera.

La porta és adovellada, d'arc de mig punt. Les finestres de doble esqueixada es reparteixen pels murs de l'edifici; la de l'absis és formada per una pedra monolítica amb forma d'arc. El parament és fet amb blocs regulars col·locats a contrapeu i en filades, units amb morter.

Situada prop de la masia de Mercadal, n'és la seva capella familiar.

Depenia de la parròquia de St. Sadurní del Cint. El 1312 la trobem esmentada en la visita pastoral al deganat de la vall de Lord (capella mercadalt).

Al s. XV hi havia fundat un benefici eclesiàstic que mantenia les despeses de pa i vi donades un dia a l'any als pobres del lloc.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2014):

“ Descripció

L'església està situada al costat mateix de la gran masia del Mercadal, quedant emplaçada a l'inici de les costes del Mercadal, sobre les quals s'aixequen els Cingles de Taravil.

Es tracta d'una petita església romànica, és d'una sola nau rectangular capçada amb un absis a l'extrem de llevant i al mur de ponent un petit campanar d'espadanya d'una sola obertura.

La nau és coberta amb volta de canó i l'absis, que es redueix de manera graonada, és cobert amb una volta de quart d'esfera.

Els murs són bastits amb un aparell fet amb grans carreus força regulars, col·locats en filades i a trencajunt; part de la superfície del mur sud mostra un revestiment de morter de calç.

La porta és al mur sud cap l'extrem de ponent, és formada per un arc de mig punt adovellat i recolzat sobre muntants de grans carreus, tot en pedra ben tallada i polida.

Trobem quatre obertures (alguna de tapiada) força senzilles, n'hi ha una a cada mur, que són de mides petitones i closes amb un arc de mig punt fet en una llinda monolítica, als brancals i ampit un carreu en cada costat; la finestra del mur de ponent és de mides més grans i els muntants són formats per uns quants carreus.

Les superfícies interiors estan recobertes d'un revestiment senzill, sense cap tipus d'ornamentació.

Història

L'església de Santa Margarida anomenada del Mercadal o del Cint es trobava dins el límit de l'antiga Vall de Lord i del Comtat d'Urgell.

En la visita al deganat de la Vall de Lord del 1312 es visita la "capella mercadalt", hem de suposar que constava com a sufragània de la parroquial de Sant Sadurní del Cint.

Durant la baixa edat mitjana l'església formava part dels dominis de la casa comtal de Cardona, i es va cedir a la parroquial de Sant Miquel de Cardona. El 1442 es feu una deixa testamentària per part de Joan Campmany, rector de l'església de Cervera, per tal que un dia a l'any els beneficiats de la capella donessin pa i vi entre els pobres, aquesta disposició es va continuar satisfent al segle XV.

Al segle XVIII, en la visita pastoral a la parròquia del Cint de l'any 1769, en la qual s'interrogà al rector, mossèn Joan Balius, s'informa que a la parròquia del Cint hi ha quatre esglésies o capelles públiques, la mateixa de Sant Sadurní del Cint, que és la parroquial, la sufragània advocada a Sant Corneli i Sant Ciprià, la de Santa Maria dels Torrents i la de Santa Margarida (del Mercadal).

En el document de la visita també hi figura que l'església de Santa Margarida té un benefici fundat sota l'advocació de Santa Margarida del qual és patró l'excel·lentíssim Duc de Cardona i ostentor Don Josep d'Orient, degà de l'església de Solsona.

Actualment l'església no té culte.”