Església de Sant Miquel del Corb – Les Preses / Garrotxa

espereu…

Atenció: En aquest paratge hi ha dues esglésies amb el nom molt semblant: Sant Miquel i Sant Martí del Corb.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Les Preses, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona). Relativament a la vora d’aquesta edificació, trobarem l’Església de Sant Martí del Corb.

Època: “ Documentada des de “l’any 957... El seu origen possiblement és preromànic però l'actual fàbrica és d'època romànica amb remodelacions del segle XVIII” ... “Recentment (?)  ha estat molt restaurada”... - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés – Visitada: 16/06/2018.

0 – El punt d’inici ha estat un lloc – 42 08 43.7 02 29 22.9 de la carretera GIV-5242, on prenem una sortida indicada: Sant Miquel del Corb – Ermita romànica.

1A 600 metres – 42 08 27 02 29 17 - trobem una desviació: girem a la dreta. Entrem a camí de terra. No hi ha cap indicació. Al davant mateix hi ha una casa.

2 - Localització: A 600 metres del punt anterior, trobem l’església: 42 08 38 02 29 05.9 L’edificació no és visible al nostre mapa de Google - Altitud: 606 m.

“ Descripció

Antiga església romànica ubicada als vessants nord de la serra del Corb, a mig faldar d'un dels contraforts de l'encinglerat Puigrodó.

El temple és d'una sola nau coberta amb volta de canó.

Durant el segle XVIII es va sobrealçar la teulada. La porta d'accés, dovellada, està ubicada a la façana de ponent, protegida per una porxada.

El campanar és de torre, amb teulada a quatre vessants i està recolzat sobre la façana oest. Antigament el campanar era d'espadanya de dos ulls. El costat de migjorn està reforçat amb dos contraforts.

Notícies històriques

La primera citació de "villares que vocant Corbos", és a dir, el Corb i les Preses, data de l'any 957, quan el 31 de maig la noble dama Ricarda va donar una extensa aloetat tot incorporant-la a les possessions del monestir de Sant Benet del Bages.

El seu origen possiblement és preromànic però l'actual fàbrica és d'època romànica amb remodelacions del segle XVIII. Una pedra cantonera amb la inscripció: "Joseph Camps paborere de Sant Miquel, 1806", mostra reformes posteriors.

Recentment ha estat molt restaurada.”