Església de Sant Mateu de Franciac – Caldes de Malavella / Selva

L'actual edificació data del segle XVIII

A M P L I A C I Ó del text de la fotografia anterior

I T I N E R A R I

Situació: A Franciac, entitat de població de Caldes de Malavella, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XI – Romànica“ ... nomès es conserva de l'església primitiva el mur nord" - Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Itinerari no documentat. Remetem als possibles interessats al nostre mapa de Google.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2017):

Església situada en un turonet al veïnat de Franciac.

L'actual edifici data del s. XVIII i nomès es conserva de l'església primitiva el mur nord.

És una església de planta basilical amb un campanar a la part lateral dreta, i dos edificacions més annexes: la rectoria (part esquerra) que és del s. XVIII i el cementiri (part dreta). La coberta és a doble vessant amb teula àrab.

El campanar és de base quadrada, però a la meitat aproximadament, pren una forma octogonal amb obertures d'arc de mig punt.

Façana principal d'estil neoclàssic amb una porta d'entrada amb llinda de pedra i una cornissa enfaixada. A dalt de la cornissa, hi ha una fornícula amb una escultura de Sant Mateu, i a cada costat de la imatge, dos relleus en forma de custòdia (el de la dreta té una data gravada: 1773), i a sobre un rosetó.

Interior amb quatre capelles cobertes per volta de creueria i amb una cornisa amb línies d'imposta amb angelets. Hi ha dos altars dedicats a Sant Isidre i Santa Roser.

Notícies històriques

El temple primitiu fou consagrat el 1079, l'actual s'alçà sobre la base de l'edifici antic entre el 1762 i el 1773.”

A L T R E S :

Unes vistes de l'entorn:

Altres

Segons per on accedim a Franciac, haurem de creuar unes vies de tren mitjançant un pas a nivell sense  barreres, automàtic i ben senyalitzat, avisant de l'apropament d'un comboi amb senyals acústiques i lluminoses ben evidents

Tot i així, cal estar ben atents. És esfereïdora la velocitat amb que es presenta el tren en aquest lloc...