Capella del Mas Alrà – Vilobí d’Onyar / Selva

I T I N E R A R I

Situació: A tocar del Mas Alrà, una edificació isolada, edificada al paratge conegut com a veïnat de Santa Margarida, a Vilobí d’Onyar, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. De propietat privada i habitat, no és accessible lliurament.

Altres noms: El Mas Alrà també és conegut com Mas Oliver – Ca n'Oliver.

La capella, també és coneguda com la Capella de la Mare de Déu dels Dolors  - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 10/02/2017.

L'itinerari que hem efectuat per acostar-nos a aquesta edificació, ha estat el mateix que ens ha portat en primer lloc al Mas Alrà, i que tot seguit reproduïm:

El punt d’inici d'aquesta visita ha estat un lloc (0) - (41 53 09.6 02 44 28.4),  quasi a les afores de Vilobí d’Onyar, a la confluència dels carrers que a Google Maps s'identifiquen com a Plaça i carrer de Santa Margarida, on hi ha una rotonda que abandonarem per una de les sortides, seguint les instruccions d'un indicador: Santa Margarida i Cementiri.

Recorrerem uns 1500 metres aproximadament, sempre recte, fins que des de la carretera mateix, ja veurem el mas a mà esquerra. Hem aparcat al davant de la casa.

Al ser una propietat privada, i amb signes evidents d'estar habitada, hem accedit a l'esplanada del davant del mas i hem esperat que sortís algun habitant, alertat pels lladrucs dels gossos de la casa, fet que no ha trigat gaire en produir-se. Un jove ha tret el cap per una finestra, i li hem demanat permís per fotografiar la façana del mas i l'exterior de la Capella del Mas Alrà, també coneguda com la Mare de Déu dels Dolors, situada al costat.

Molt amablement ha accedit als nostres desitjos, acció que des d'aquesta pàgina, tornem a agrair-li molt cordialment aquesta deferència.

La introducció de les coordenades oportunes (Punts (0) i (1) a Google Maps, produeix l'emissió automàtica del següent M A P A d’aquest recorregut

Localització: (1)41 52 43.3 02 45 18.6 – Altitud: 112 m.

És una capella exempta que pertany al Mas Oliver.

Està dedicada a la Mare de Déu dels Dolors i va ser bastida l'any 1609.

L'edifici és de planta rectangular d'una sola nau, sense capçalera diferenciada i coberta a dues vessants a laterals de teula àrab.

La façana presenta un portal quadrangular amb gran llinda monolítica que té un escut en relleu i un text inscrit en llatí. A sobre hi ha un ull de bou de pedra amb la data de 1609 i l'òcul quatrilobulat.

A la dreta de la porta hi ha una obertura rectangular emmarcada amb pedra i protegida per una reixa. Coronant la façana trobem un campanar d'espadanya de pedra d'un sol ull amb campana.

A l'interior la nau està coberta amb una volta de canó de dos trams, amb una cornisa a l'alçada de l'arrencada de la volta.

Al mur del costat dret hi ha una obertura d'arc de mig punt.

A l'esquerra hi ha la porta que comunica amb una petita sagristia també coberta amb volta.

El parament dels murs i la volta està enguixats, el paviment no és l'original i la part de l'altar es troba a un nivell una mica més alt.

Hi ha una taula d'altar de marbre amb reconditori sostinguda per una columna cilíndrica de pedra. Al costat de la porta hi ha una petita pica d'aigua beneïda de pedra treballada encastada al mur.

El parament exterior és de maçoneria vista i s'aprecia la utilització de la pedra volcànica provinent del volcà de la Crosa, situat al sector nord del mateix terme.

Notícies històriques

El mas Arlà, anomenat també l'Oliver, existia en un capbreu de 1338, però la capella dels Dolors data de l'any 1609.”

Altres:

Durant la circulació per aquest itinerari, abans d'arribar al mas, trobarem a mà dreta una sortida indicada (41 52 46.4 02 45 10.1) per accedir a l’Ermita de Santa Margarida, situada molt a la vora d'aquí.