Mas Alrà – Vilobí d’Onyar / Selva

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Edificació isolada, edificada al paratge conegut com a veïnat de Santa Margarida, a Vilobí d'Onyar, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. De propietat privada. Habitat.

  • Al costat mateix hi ha la Capella del Mas Alrà, també coneguda com la Capella de la Mare de Déu dels Dolors.

Altres noms: Mas Oliver – Ca n’Oliver - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 10/02/2017.

El punt d'inici d'aquesta visita ha estat un lloc (0) - (41 53 09.6 02 44 28.4),  quasi a les afores de Vilobí d’Onyar, a la confluència dels carrers que a Google Maps s'identifiquen com a Plaça i carrer de Santa Margarida, on hi ha una rotonda que abandonarem per una de les sortides, seguint les instruccions d'un indicador: Santa Margarida i Cementiri.

Recorrerem uns 1500 metres aproximadament, sempre recte, fins que des de la carretera mateix, ja veurem aquest casal a mà esquerra. Hem aparcat al davant de la casa.

Al ser una propietat privada, i amb signes evidents d'estar habitada, hem accedit a l'esplanada del davant del mas i hem esperat que sortís algun habitant, alertat pels lladrucs dels gossos de la casa, fet que no ha trigat gaire en produir-se. Un jove ha tret el cap per una finestra, i li hem demanat permís per fotografiar la façana del mas i l'exterior de la Capella del Mas Alrà,  també coneguda com la Capella de la Mare de Déu dels Dolors, situada al costat.

Molt amablement ha accedit als nostres desitjos, acció que des d'aquesta pàgina, tornem a agrair-li molt cordialment aquesta deferència.


La introducció de les coordenades oportunes (Punts (0) i (1)) a Google Maps, produeix l'emissió automàtica del següent  M A P A d'aquest recorregut


Altres:

Durant la circulació per aquest itinerari, abans d'arribar al mas, trobarem a mà dreta una sortida indicada (41 52 46.4 02 45 10.1) per accedir a l'Ermita de Santa Margarida, situada molt a la vora d'aquí.

 Localització: (1) - N  41 52 43.9 E 02 45 18.2 – Altitud: 112 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2017):

“ Descripció

La construcció actual està formada per diversos cossos d'ampliació de diferents èpoques.

L'edificació principal és de dues plantes i golfes, vessant a façana i cornisa catalana, amb una torre a la banda esquerra de planta rectangular, tres pisos i coberta a dues vessants amb caiguda lateral.

 Adossada a aquesta torre trobem un cos de dependències dels segles XVIII i XIX que originalment eren les quadres.

A la part posterior hi ha un gran cos d'ampliació de planta rectangular, dues plantes i coberta amb vessants a laterals.

La façana té un portal adovellat d'arc de mig punt sobre el qual hi ha una gran barbacana de rajol molt ben conservada.

 A banda i banda, hi ha unes finestres d'estil gòtic geminades i trebolades sense la columneta de divisió.

 Les impostes estan decorades amb motius florals i un escut central.

 Les obertures de la torre són de pedra amb llinda monolítica igual que la finestra de la dreta avui convertida en balcó. La façana lateral conserva obertures amb impostes. A la part de les golfes hi ha quatre òculs elíptics.

A l'interior a l'entrada trobem una sala amb voltes sostingudes per arcs, l'antic pou i les escales de pedra que menen a la planta noble. Hi ha també una inscripció a una llinda amb el nom "PAU SALVANYA".

A l'esquerra hi ha una porta d'accés a l'antiga casa dels masovers i a les quadres que avui han estat rehabilitades com a vivenda, conservant els elements constructius originals com les voltes de rajol. Les noves obertures s'han fet seguint l'estil de les originals emmarcades amb pedra.

Al davant hi ha una gran era circular amb paviment de toves i un muret perimetral de rajols, molt ben conservada, i un gran porxo amb dos arcs de mig punt de rajol i coberta a dues vessants a laterals refeta amb bigues de formigó.

 Les parets laterals i la posterior són de fang i han perdut l'arrebossat de calç. Té dos cossos laterals a banda i banda fets posteriorment.

Al costat dret de l'edifici principal s'aixeca la capella dels Dolors del segle XVII.

Notícies històriques

El Mas Oliver es troba documentat en un capbreu de l'any 1338 com a mas Alrà.

La capella dels Dolors data de l'any 1609.

La casa va ser comprada l'any 1980 per l'actual propietari.

 Es va restaurar i rehabilitar la vivenda principal i les dependències dels masovers, agregant l'espai de les quadres com a vivenda.

 Des de l'any 1988 hi viuen dos dels fills de Joaquim Vivas i Solà."


 Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: