Torre Ponça – Riudellots de la Selva / Selva

Situació: En terrenys del municipi de Riudellots de La Selva (La Selva) – Girona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Perfecte estat. De propietat privada. Aparcament al voral de la carretereta d’accés a aquesta contrada.

Accés - Visitat el 15/08/2009:

Circulant per l’autovia A-2, en sentit nord, a l’alçada del PK 703 d’aquesta carretera, veurem una desviació a la dreta ( 41 52 15 02 46 43) anunciada per anar al veïnat de Franciac, cap a on ens dirigirem. (A l’esquerra d’aquest trencall hi ha un establiment: Bar restaurant Franciac).

Continuarem per aquesta carretereta, sempre recte, intuïtivament, obviant alguns petits camins que se'ns incorporen.

Al cap d’un recorregut aproximat d’uns 2.200 metres, a l’esquerra, envoltada de terres de conreu, veurem aquesta bonica edificació.

Torre Ponça - Captura de pantalla de Google Maps, amb anotacions manuals.

Altres:

“ Masia fortificada que dóna nom a un veïnat. El cos principal és una casa de dues plantes i golfes i vessants a laterals, amb porta dovellada de mig punt i finestra central gòtica d'arc conopial amb decoració florejada i amb relleus a les impostes.

Adossada a l'esquerra de la casa, i lleugerament sobresortint, es dreça una torre quadrada de 4 plantes, galeria superior (més moderna) i teulada a quatre vessants. A la segona planta hi ha una finestra renaixentista amb guardapols rematat amb petxines, però la resta de les obertures (tant les de la torre com les de la casa) són rectangulars amb llinda monolítica i tenen una espitllera de defensa.

Adossat a la dreta de la casa hi ha un cos destinat a treballs, de vessant a façana i galeria de 5 finestres amb impostes, de datació més moderna que la resta de l'edifici (s. XIX?). L'estat de conservació de l'edificació és excel·lent.”

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Torre Ponça està situada al sud-oest del nucli urbà i dóna nom a tot el veïnat. Es tracta d'una masia fortificada de dues plantes i golfes, vessants a laterals i cornisa catalana.

La porta principal és amb arc de mig punt adovellada. La resta d'obertures són rectangulars amb llindes, brancals i ampits de pedra monolítica. Destaca la finestra central que a diferència de la resta és gòtica amb arc conopial tardà i dentat amb arquets, hi ha relleus de caps humans a les impostes. Per damunt d'aquesta hi ha dues petites finestres cegades que corresponen a les golfes, són rectangulars amb decoració esculpida simulant un arc conopial.

Al costat de la porta i adossada a la paret es conserva una escala de pedra de quatre esglaons, utilitzada antigament per pujar damunt els cavalls. Hi ha també un parell de bancs de fusta.

El més rellevant però, és la torre adossada a la casa que s'alça a la part dreta. És de planta quadrada amb obertures reduïdes, també envoltades de pedra i algunes espitlleres. Cal destacar la finestra de la segona planta d'estil renaixentista amb guardapols rematat amb petxines, a la llinda hi ha una inscripció i la data de 1566. A l'última planta hi ha una galeria més moderna, les finestres de la qual són tres a cada façana, més grans i amb arc de mig punt. La coberta d'aquesta torre és amb teula àrab i a quatre aigües, amb ràfec de quatre filades.

Pel que fa al parament tant de la casa com de la torre, és arrebossat i pintat, deixant als extrems els carreus ben tallats vistos.

A l'altre costat de la casa, a l'esquerra, hi ha un cos adossat, de només una planta que correspon a les antigues quadres i magatzems. Té la coberta amb caiguda a la façana i les obertures són cinc amb impostes.

Notícies històriques

Probablement els elements defensius que presenta la casa es van construir en una època d'inseguretat social al camp.

És difícil saber l'orígen del nom de les cases de pagès però si ens remuntem als segles XIII i XIV, veiem que molts masos prenien el nom d'una sola persona, és el cas de la Torre Ponça que era propietat d'un tal Ponç. Posteriorment però va passar a denominar-se com se la coneix actualment, Torre Ponça. “

Selva : Veure en un mapa més gran.