Església de Sant Martí Sacosta – Girona / Gironès

Situació: A Girona, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Estat: L'edificació actual és dels segles XVI – XVII. No és accessible lliurament. Al costat hi ha l'edifici del Seminari Conciliar.

La trobarem a la Pujada de Sant Martí nº 12, cantonada amb la Pujada de Sant Domènec.

Localització: N 41 59 06.3 E 02 49 36.1 – Altitud aproximada: 80 m.

Mobilitat:

• A Girona, avui, hi havia força gent. Després d’intentar trobar un lloc per aparcar el cotxe, sense èxit, varem determinar dirigir-nos al rovell de l’ou de la ciutat, a la Plaça d’en Jaume Vicenç Vives, vora la Catedral, on hi ha els edificis dels Jutjats, i on hi trobem un pàrquing públic, de pagament.(41 59 14.0 02 49 20.2). (Compte amb el temps d'estada del vehicle. El cost, no és barat precisament).
    • Tot seguit, a peu, ens vàrem endinsar pels bonics racons de Girona.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

“ Descripció

Sobre l'antiga església romànica del s. XI, de tres naus, i aprofitant les parets mestres, s'aixeca l'actual d'una nau i amb capelles a cada costat.

Van fer-hi un pòrtic amb una escalinata a dintre.

El que cal ressaltar és la façana principal, al capdamunt de les escales de Sant Martí, potenciant la imatge de la façana. És d'un joc clarobscur de motllures i frontons corbats, de columnes cilíndriques, amb la imatge de Sant Martí i l'escut dels Àustries dalt del tot.

La façana s'uneix a l'entrada al seminari Major amb un encoixinat de pedra.

L'església té el campanar actual aixecat sobre la base romànica del s. XI (presenta arquets llombard).

Noticies històriques

Inscripcions al Museu Diocesà de Girona d'origen romà (tombes romanes).

Primer escrit l'any 846 en donació de terres a l'església de Sant Martí.

Del 1010: consta a Sant Martí un canonge de la seu aixeca el temple romànic (Ponç) al 1032 (inici).

Al 1164 el paborde Guillem Ramon demana que s'estableixi una mena de convent agustinià. El nucli era el cementiri, església, claustre, campaner i dependències.

El 9 de desembre de 1581 s'hi estableixen els jesuïtes, creant-hi un col·legi. Protegits per la família Agullana, s'edificà el nou temple als s. XVI i XVII.