Torre Rufina – Girona / Gironès

Situació: A Girona, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès (Girona).

Accés – Visitada el 15/04/2016:

La trobarem a la Plaça de Sant Domènec. Al davant, a l'altre costat de la plaça hi ha el Convent de Sant Domènec. En un altre costat, hi trobem l'Estudi General.

Mobilitat:

• A Girona, avui, hi havia força gent. Després d’intentar trobar un lloc per aparcar el cotxe, sense èxit, varem determinar dirigir-nos al rovell de l’ou de la ciutat, a la Plaça d’en Jaume Vicenç Vives, vora la Catedral, on hi ha els edificis dels Jutjats, i on hi trobem un pàrquing públic, de pagament.(41 59 14.0 02 49 20.2). (Compte amb el temps d'estada del vehicle. El cost, no és barat precisament).
    • Tot seguit, a peu, ens vàrem endinsar pels bonics racons de Girona.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

“ Descripció

Torre de força alçada, de secció quadrada. Base atalussada de pedra poc treballada. Té algunes obertures: dos balcons i una finestra.

La torre es clou amb ràfec de teules. Pel costat de la pujada al Alemanys hi ha la porta que dóna nom a la torre i que és d'origen romà, i que conserva, al seu interior, tota la portalada romana.

Al seu costat hi ha un llenç de pedres sorrenques romanes (unes 9 o 10 filades de diferents mides). Aquestes filades es reparteixen i en un tros més llarg, pel costat de la plaça i com continuació de la torre. Actualment està unida a la Porcalla.

Notícies històriques

El seu nom podria venir d'un prefecte romà del s. III d. C. dit Rufí. L'estructura exterior actual és del s. XI per reforçar la ciutat de cares a Al-mansur. Al 1190 el Capítol adquireix la illa cases.”