Estudi General – Girona / Gironès

L'edificació actual és del segle XVI

Situació: A Girona, ciutat i municipi del mateix nom i capital de la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XVI – Gòtic  - (Patrimoni.Gencat). En diferents ocasions ha estat usada pels militars i fins i tot ha servit de presó.

Estat: Bo. Actualment hostatja equipaments de la Universitat de Barcelona.

Altres noms: Edifici de les Àligues – Antic Estudi General.

La trobarem a la Plaça de Sant Domènech. En un cantó d'aquesta plaça hi ha la

---> Torre Rufina. En un altre cantó, el --->  Convent de Sant Domènec.

Mobilitat:

• A Girona, avui, hi havia força gent. Després d'intentar trobar un lloc per aparcar el cotxe, sense èxit, varem determinar dirigir-nos al rovell de l'ou de la ciutat, a la Plaça d’en Jaume Vicenç Vives, vora la Catedral, on hi ha els edificis dels Jutjats, i on hi trobem un pàrquing públic, de pagament.(41 59 14.0 02 49 20.2). (Compte amb el temps d'estada del vehicle. El cost, no és barat precisament).
  • Tot seguit, a peu, ens vàrem endinsar pels bonics racons de Girona.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

Edifici, de planta baixa i pis, diferents cossos que encerclen un espai central.

Aquests cossos són: de façana principal (accés), una nau lateral esquerra i la capella de Sant Lluc al fons. Al costat lateral dret hi havia una altra nau que fou enderrocada al s. XX.

L'accés es produeix per una porta adovellada amb frontó renaixentista que simbolitza l'escut reial dels Àustries (amb l'àliga bicèfala que ha donat nom a l'edifici), amb làpida explicativa dels Àustries, i dos àngels que aguanten l'escut de la ciutat.

Aquesta porta es disposada asimètricament de la façana, que resta completada amb quatre rengleres verticals de finestres de llinda planera.

Tota la façana és de maçoneria de pedra no gaire treballada, excepte les obertures que són de pedra de Girona polida i treballada. La façana es clou amb un ràfec volat acanalat.

La porta dóna lloc a un rebedor amb arc carpanell obert al pati. Aquest cos és de tipologia allargada a l'igual que el lateral esquerra.

L'església està ensorrada en part, restant les parets aixecades. És una nau rectangular, amb porta renaixentista de llinda planera i frontó treballat. Damunt la porta hi ha un petit òcul. Es beneí al 1609. Està feta de pedruscall.

Des del pati es pot observar l'aparell ciclopi de la muralla romana de la part posterior del c/ Alemanys.

La coberta s'ha restaurat, interiorment, amb un embigat vist de bigues i tauló de formigó, en una restauració anterior a la que s'està fent. Sembla ésser que la base de l'església era romànic.

Els estudis generals de Girona tenen l'origen en el privilegi pel rei Alfons V a l'any 1446.

Situats antigament a la pujada dels Alemanys. Al 1561 s'inicien les obres en l'edifici actual. El seu màxim moment és al s. XVII, comparable a la de Barcelona. El finançament era fet pel Municipi, el capítol, la Pia Almoina i particularitats.

Amb el Decret de Nova Planta de 1711, la vila acadèmica es col·lapsa al compartir l'edifici amb els militars.

Al 1717 es tanca la Universitat. L'exèrcit l'usà fins el 1790 com a garjola, però, es refà com Universitat cap al 1868 i 1874 per a abandonar-se definitivament.

Després de la Guerra Civil fou emprat pels militars durant una època.”