Església de Sant Mamet – Les Franqueses del Vallès / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: A Corró d'Amunt, una de les quatre entitats de població de Les Franqueses del Vallés, municipi de la comarca del Vallés Oriental (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: Ho desconeixem.

Accés – Visitada el 01/12/2019:

Trobarem aquesta església circulant per la carretera BV-5151, entre els PK 5/6 d'aquest vial, a la dreta, si circulem en sentit nord.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2019):

“ Descripció

Sant Mamet centra el petit nucli de Corró d'Amunt situat al peu de la carretera de les Franqueses del Vallès a Cànoves.

Església de nau única.

L'absis està orientat cara a l'est i té forma quadrada.

La nau està coberta amb volta de mig canó.

Les capelles laterals són posteriors a la construcció originària.

A la banda dreta es situen dues capelles, la primera sota el campanar, està coberta amb voltes d'arcs i en el centre hi ha una clau amb la representació de la Verge del Roser.

A la banda esquerra hi ha dues capelles més, s'obren en arcs de mig punt.

La façana principal té una porta allindada, al damunt hi ha una fornícula feta amb arc conopial amb la inscripció: "ECCE OMO, i sobre d'ell una finestra d'ull de bou.

Està coberta amb dues vessants desiguals.

Sobresurten per damunt de la teulada un comunidor i un campanar quadrat amb quatre obertures, ambdós estan coberts amb teulada a quatre vessants.

Notícies històriques

L'any 1098, en el testament d'una dona anomenada Tuitgarda, que li féu una deixa de dos mancusos per la seva obra, hi ha una única referència a la parròquia de Corró d'Amunt.

Tuitgarda féu una deixa semblant a l'església de Marata.

Aquesta donació informa que en aquells anys s'estava construint o fent obres importants.

L'església és d'origen romànic, probablement del segle XII, del qual només queda el mur de migdia amb una ornamentació de dents de serra.

Ha sofert grans canvis al llarg dels segles XVI i XVII.

Les capelles als peus de la nau i les del presbiteri es daten al segle XVIII, mentre que les altres són del segle XVI.

El portal està datat l'any 1582.

Durant la guerra del 1936 va ser bastant destruïda i a més varen desaparèixer gairebé tots els altars.