Església de Sant Grau d’Entreperes – Sales de Llierca / Garrotxa

Situació: En terrenys de Sales de Llierca, municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Protecció: BCIL -  Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament, llevat del porxo

Altres noms: Església de Santa Maria d’Entreperes -  Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada: 22/06/2018.

Per anar a Sant Grau d’Entreperes, hem de continuar l’itinerari que ens ha dut a l’Església de Sant Andreu de Gitarriu. És el mateix, fil per randa, i que tot seguit transcrivim íntegrament:

Sols teníem clar el lloc des d’on volíem començar la descoberta: des d’una rotonda de la confluència de l’autopista A-26 amb la carretera N-260 . Després ens calia anar en primer lloc a Sadernes (sense arribar-hi) i a continuació, a Bassegoda.

Vàrem decidir provar sort: Des d’un primer moment, introduir directament al nostre TomTom les coordenades de destinació del nostre objectiu. I sorprenentment (o no ?) va funcionar.

0Punt d’inici: 42 12 51.7 02 36 48.6

1 – A 42 16 10.8 02 35 54.3  - Desviació: indicat: Sant Andreu de Gitarriu i Entreperes. Continuem per la dreta.

2 – Localització de l’Església de Sant Andreu de Gitarriu : N 42 17 13.5 E 02 37 15.6 – Altitud: 935 m.

FI de la concurrència d’itineraris.

Una vegada hem visitat Sant Andreu de Gitarriu hem de retornar una mica enrere, fins trobar un indicador - 42 17.2 15 02 37 07.2 – on continuem per una pista, que en baixada, ens dirigeix a Sant Grau d’Entreperes, situada a uns 2 km.

Les condicions del camí que ara seguirem, no difereixen gran cosa de les del camí que hem fet fins ara.

3 – A 42 16 38 02 37 00 ** Trobem un cartell que ens confirma que anem en la bona direcció.

4 – A 42 16 27 02 37 26 ** Hi ha una bifurcació. Aparquem el cotxe i continuem a peu. Prenem el camí de l’esquerra: 2 minuts, en pujada - (1ª foto de la galeria d'imatges). Trobem l’església.

On està situada l'Església de Sant Grau d'Entreperes: N 42 16 29.1 E 02 37 31.7

• Distància aproximada des de Sant Andreu fins a Sant Grau: Uns dos quilòmetres.

Nota: ** La posició en el nostre mapa, de les icones corresponents a les coordenades assenyalades amb ** indica la posició del camí, tot i que aquest no es veu en el mapa. S’ha de tenir fe. Hi ha un camí i nosaltres l’hem trepitjat ...

Nota: Al nostre quadern de viatge no hi tenim anotat cap recomanació concreta respecte a la necessitat o no de transitar amb determinat tipus de vehicle. Pensem que s’hi pot circular amb un vehicle de turisme, anant amb precaució.

No obstant, l’especial orografia per on circularem, la solitud d’aquest llocs i les circumstàncies meteorològiques que ens puguem trobar puntualment, ens fan recomanar, si això és possible, el transit amb un vehicle 4x4. Si ens trobem de cara amb un altre vehicle en aquest llocs, no és senzill maniobrar.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google NO genera correctament el M A P A de l’itinerari, donat que no reconeix com a transitable la zona final del recorregut, que en realitat si que ho és.

Llavors presentem un mapa de la darrera part del recorregut.  És una captura de pantalla complementada amb anotacions manuals. (Última foto de la galeria d'imatges).

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Juny 2018):

Sant Grau es troba situada als cingles d'Entrepreses, sobre les valls dels rius Llierca i Fluvià.

És una construcció amb característiques pròpies del segle XII, parcialment modificada per afegits de centúries posteriors.

És d'una sola nau que possiblement al segle XVII o XVIII fou sobrealçada i allargada pel costat de ponent, on s'obrí la porta d'entrada, protegida per un porxo, i s'hi bastí un campanar de torre, amb obertures i teulat a quatre vessants.

L'absis semicircular es troba orientat a llevant i presenta una finestra cega, un fris sostingut per mènsules i una cornisa.

La primitiva, actualment recuperada, porta d'accés esta situada, seguint la tònica general de les esglesioles de l'alta Garrotxa, al costat de migdia. Està formada per tres arcs en degradació recolzats sobre brancals rectangulars.

La pica romànica conservada a l'interior té un diàmetre de 68 cm i una alçada de 84 cm. Arrel d'una visita realitzada pel bisbe de Girona, Josep Taverner i Dardena, l'any 1722, moment en què l'església conservava el seu caràcter parroquial, es va decretar que en el termini d'un any, les piques baptismals s'havien de posar en l'ordre que antigament tenien.

La referència documental més antiga fins ara coneguda de l'església de Sant Grau data de l'any 1265, on apareix esmentada com "Sancte Marie de Intraperiis", denominació que es repeteix el 1362.

En temps del bisbe de Girona, Josep Taverner i Dardena, el temple era un sufragani de la parròquia de Santa Cecília de Sadernes.”