Església de Sant Miquel de Monteia – Sales de Llierca / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sales de Llierca, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Protecció: BCIL  - Generalitat de Catalunya.*

Altres noms: Església de Sant Miquel de Montella - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 30/06/2018.

0 – El punt d’inici ha estat un lloc – 42 13 59.4 02 38 05.9 -  dins de Tortellà, situat a la confluència de les carreteres GIV-5232 i GIV-5236. Continuarem per aquesta darrera carretera, deixant a l'esquerra el cementiri del poble.

1 – A 42 14 29.7 02 38 40.5 Trobem una desviació. Continuem per l’esquerra, en pujada. Indicat: l’Orri.

2 – A 42 14 45.9 02 38 39.5 Desviació. Continuem per l'esquerra, en pujada: Indicat Orri.

3 – A 42 16 05.1 02 39 02.3 Hi ha una desviació. Deixem el cotxe aparcat aquí mateix i continuarem el camí, per l'esquerra, durant uns 25 minuts, a peu.  A la dreta,  veiem la masia de Monteia.

Trobarem el nostre objectiu a l'arribar a una ampla clariana, on caldrà localitzar l'església de manera intuïtiva, doncs aquí el camí es fa fonedís. (Fixeu-vos-hi que està en un extrem de la clariana ...).

Des del punt d’inici fins el lloc on hem aparcat hi ha una distància aproximada d'uns 7,7 kms. Per terreny asfaltat, llevat dels darrers metres del recorregut.

Nota: No ha estat gens senzill de localitzar. Ens hem fet un bon fart d'anar amunt i avall, fins trobar els nostres angelets d'avui: En Josep, un jove d’aquestes contrades i la seva mare, Dolors Vilas ens han fet de guies improvisats, portant-nos fins a aquesta església, que de ben segur, nosaltres sols, no hauríem pas trobat.

Des d’aquesta pàgina els saludem de nou ben cordialment, agraint-los la seva gentilesa.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l’emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut

No ens atrevim pas a posar la mà al foc sobre la idoneïtat d'aquest disseny, però en qualsevol cas, aporta una mica d'informació al respecte. La darrera part del recorregut, no és correcte, doncs Google no reconeix com a terreny transitable els darrers metres de l'itinerari.

Sant Miquel de Monteia es troba en una zona molt muntanyosa, sota el puig de la Calma.

Es tracta d'un temple d'una sola nau, amb volta apuntada, i absis semicircular, de finals del segle XII o començament del següent.

A l'interior, destaca la cornisa que corre els murs i els seients de pedra adossats als laterals, així com la volta de quart de cercle de l'absis.

Les restes de dos capcers esglaonats, de pedra més treballada, i d'una coberta de llosa, abaixada de nivell en la construcció arribada als nostres dies, constaten l'existència d'un temple anterior que es pot considerar del segle XI.

A migdia, s'aprecia una porta d'entrada adovellada d'arc de mig punt convertida en rectangular, així com una finestra allargassada i cornisa al ràfec de la coberta. A ponent, hi ha una finestra i un campanar d'espadanya d'un sol ull, descentrat vers la banda de migjorn.

Es conserva una pica romànica d'immersió sense decoració i en un pèssim estat de conservació.

Notícies històriques

L'any 1228 el noble Bernat de Sales va fer donació de les dècimes de la parròquia anomenada "Sancti Michaelis de Montilia" a l'església de Santa Magdalena de Palau de Montagur aleshores consagrada.

Igual denominació apareix en un document del 1341, redactat amb motiu de la venda d'un bosc existent a la parròquia, situada en terres pertanyents al castell de Sales.

Més tard, el 1362, se cita com a "Sancti Michaelis de Montilias", topònim que, al mateix segle, es convertí en "Monteya".”