Força de Bellpuig – Tortellà / Garrotxa

forca-de-bellpuig-tortella-110922_525

Entre aquesta arbreda hi ha les restes de la casa forta.

Tot seguit veurem unes quantes fotografies d'aquestes restes. Algunes estan fetes amb flash degut a l'hora en la que les vàrem obtenir.

forca-de-bellpuig-tortella-110922_510

forca-de-bellpuig-tortella-110922_513_0

forca-de-bellpuig-tortella-110922_517

forca-de-bellpuig-tortella-110922_524

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Tortellà (La Garrotxa) – Girona. A tocar, hi trobarem les restes de l'Església antiga de Bellpuig

Època: Documentada des del segle XIII - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya *

Estat: És una casa forta, molt derruïda pels terratrèmols de l’any 1428. Completament arruïnada tot i que encara son força evidents les seves pedres. De l’antiga capella del castell, l'Església antiga de Bellpuig, dedicada a Santa Maria, encara es conserven les parets.

Accés - Visitada el 22/09/2011:

D’entrada cal dir que han estat unes edificacions que ens ha sigut extraordinàriament difícil de localitzar. Hi hem tingut que anar fins i tot en tres ocasions i en dies diferents. A l’habitual desconeixement que prèviament tenim  de la gran majoria de construccions que busquem, cal afegir-hi en aquesta ocasió la situació d’aquestes restes. Completament emmascarades en mig d’una exuberant vegetació, perfectament mimetitzades amb el seu entorn, la busca ha estat realment difícil.

0 - Punt d'inici - Procedents de Tortellà i circulant per la carretera GIV-5232, en sentit Montagut, en un punt situat a 42 14 06.4 02 37 24.4 entre els PK 1 / 2, prenem una sortida a la dreta, una carretereta asfaltada, on hi ha un cartell indicant molt succintament la situació de dues cases pairals, la segona de les quals és Bellpuig.

S’acaba l’asfalt. Trencall, continuem per la dreta. A l’esquerra hi ha una edificació, Can Camps.

1 - Cruïlla 42 14 18.4 02 37 21.8 Seguim per l’esquerra.

2 - Trencall  42 14 21 02 37 18  Continuem per la dreta.

3 - Trencall 42 14 23.2 02 37 17.4 -  Seguim per la dreta.

4 - Desemboquem en un primer camp de conreu (42 14 32.0 02 37 06.0)

A peu el voregem per la part esquerra i ja veiem tot seguit un accés a un mas, també a l’esquerra, amb una era al davant. A la nostra dreta, pràcticament sense haver trepitjat encara l’era, ja hauríem de veure la part superior de la capella, les teules.

Des d’aquí ens hi podem acostar i fins i tot entrar-hi, tot i que el seu estat és força precari. Al terra de l’edificació, a dia d’avui hi ha restes de palla, que es fa servir de jaç pels animals.

Tornem una mica enrere i a l’esquerra (el mas ens queda ara a la dreta - veure mapa detall itinerari) hi ha un altre camí que mena a un altre camp de conreu. Si el resseguim una mica per l’esquerra, i ens introduïm entre la vegetació d’aquest lloc, trobarem les restes més significatives de l’antic castell.

5 - Localització: Restes disperses del castell: N 42 14 31 E  02 37 01 i voltants.

Si introduim les coordenades anteriors en un mapa de Google, amb les dades des del punt 0 al punt  4, podem obtenir automàticament, amb bastantes garanties, la generació automàtica del següent M A P A  (parcial) d'aquest itinerari.

• A efectes de classificació a les nostres pàgines ho farem emb l'etiqueta de " Cases fortes".

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

"Descripció

Restes de murs i la capella força sencera. Les ruïnes del castell o "forcia" dels Bellpuig es troben a pocs quilòmetres del nucli de Tortellà en direcció al poble de Montagut.

La seva situació era important per tal de controlar els camins del pla de la muntanya.

El seu estat actual és del tot ruïnós; tan sols hom por veure algunes parets de les cambres i les restes de diverses torres cilíndriques.

Havia estat envoltat per un recinte de muralles i un fossar, que guardaven, alhora, la menuda esglesiola del castell.

Sens dubte, ha servit durant molt de temps de cantera per la construcció de noves masies veïnes.

Casal fortificat. Documentat el 1231.

Les dades més antigues que en tenim del llinatge dels Bellpuig es remunten a l'any 1252, data en que apareix esmentat Berenguer de Bellpuig.

El més d'octubre de 1262, Bernat de Bellpuig presta homenatge per diverses possessions que tenia en feu a Ramon d'Empúries, senyor del castell de Sales.

Entre 1341 i 1347, apareix esmentada Elisenda de Bellpuig que contrau matrimoni amb Jaume Alemany; llurs fills prendran el cognom d'Alemany de Bellpuig.

Sembla que els terratrèmols de l'any 1428 afectaren greument la "forcia dels Bellpuig" i es construïren una nova residència a prop de l'antiga fortalesa.

L'any 1593, Carles d'Alemany de Bellpuig prengué en matrimoni a Jerònima de Malart, senyora de Sales, i el castell de Bellpuig, que sempre havia depès del de Sales, restarà lligat a la seva casa mare. Així acabà el llinatge de Bellpuig, fusionat amb al de Malart. "

Informacions complementàries de l'ITINERARI

Itinerari: vista global.