Església de Sant Andreu de Gitarriu – Sales de Llierca / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sales de Llierca, municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).  A la vora del Mas el Serradell.

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL -  Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. És accessible lliurament. El dia de la nostra visita ens hem trobat amb una porta de fusta tancada amb un rudimentari llaç fet amb una corda.

A la pàgina web de Vikipèdia, es proposa el següent itinerari:

“Per arribar-hi amb vehicle cal anar a Montagut direcció a Sadernes poc abans d’arribar a Sadernes, just fent l’última pujada cal agafar un trencant a la dreta direcció al Bassegoda I Lliurona passant pel coll de Faja.

Hem de fer uns 9 km per arribar a una esplanada on trobarem el mas del Serradell i a escassos metres després, a peu de pista, l’església.

Cal destacar les vistes panoràmiques a la Vall del Llierca i part de l’Alta Garrotxa; molt recomanable.”

L’itinerari que nosaltres hem fet, ha estat el següent:

Sols teníem clar el lloc des d’on volíem començar la descoberta: des d’una rotonda de la confluència de l’autopista A-26 amb la carretera N-260 . Després ens calia anar en primer lloc a Sadernes (sense arribar-hi) i a continuació, a Bassegoda.

Vàrem decidir provar sort: Des d’un primer moment, introduir directament al nostre TomTom les coordenades de destinació del nostre objectiu. I sorprenentment (o no ?) va funcionar.

0 Punt d’inici: 42 12 51.7 02 36 48.6

1 – A 42 16 10.8 02 35 54.3  - Desviació: indicat: Sant Andreu de Gitarriu i Entreperes. Continuem per la dreta.

Nota: Al nostre quadern de viatge no hi tenim anotat cap recomanació concreta respecte a la necessitat o no de transitar amb determinat tipus de vehicle. Pensem que s’hi pot circular amb un vehicle de turisme, anant amb precaució.

No obstant, l’especial orografia per on circularem, la solitud d’aquest llocs i les circumstàncies meteorològiques que ens puguem trobar puntualment, ens fan recomanar, si això és possible, el transit amb un vehicle 4x4. Si ens trobem de cara amb un altre vehicle, en aquest llocs, no és senzill maniobrar.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google comporta l’emissió automàtica del següent

M A P A de l’itinerari

“ Descripció

Sant Andreu de Guitarriu és una construcció romànica del segle XI, malgrat les modificacions que ha sofert.

Està constituïda per una sola nau, amb volta de canó; l'absis, semicircular i amb una finestra cega, s'orienta a llevant i es troba cobert d'heura en la seva part superior.

La porta d'entrada, amb arc de mig punt, es dirigeix a migjorn, banda a la qual hi ha, encastats al mur, uns nínxols així com també, a l'extrem est, la sagristia afegida al segle XVII o XVIII.

Sobre la paret de ponent s'assenta l'espadanya de doble obertura, mancada de campanes.

Sant Andreu de Guitarriu és un exemplar típic del segle XI, tot i que parcialment modificat.

Un document de l'any 1044 parla de la contrada, denominada "Iotericio", del temple, però, no en tenim cap notícia fins l'any 1279, moment en el que s'esmenta com a "ecclesia de Gecervio", i, més tard, com a "ecclesia de Cecarvio".

Del segle XIV és la cita "Ecclesia parrochialis sancti Andree de Gitarivio".

Sant Andreu perdrà la seva condició de parròquia i passarà a dependre de Santa Cecília de Sardenes.”

La continuació del camí que ara ens porta a Sant Andreu de Gitarriu, ens portaria a l’Església de Sant Grau d’Entreperes.