Església de Sant Cristòfol de Pasqüets – La Coma i La Pedra / Solsonès

De l’església

Entorn / Vistes

Situació: En terrenys de La Coma i La Pedra, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Altres noms: Església de Sant Cristòfol de Coguls o Església de Sant Llop - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 18/07/2017:

El punt d’inici ha estat un lloc (0) de la carretera C-462 (Sant Llorenç de Morunys / Solsona i circulant en aquest sentit), entre els PK nº 26 / 25 (Més aviat a la vora del 25) - (42 08 58.0 01 35 34.8), on prenem una sortida d’aquesta carretera, a la dreta. (Hi ha un indicador: Nogueres – 0,2). Entrem a un camí de terra. Estretet. Transitable però amb “tobogans” que fan una mica incòmode la marxa.

(1) – A 42 09 24.9 01 35 29.0  Desviació: No hi ha indicador. Continuem per la dreta.

(2) - Localització: N 42 09 32.2 E 01 35 28.9 – Altitud: 1.031 m.

M A P A d’aquest recorregut – Distància aproximada: 1.400 m.

• De la pàgina web Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

Església d'una sola nau, sense absis i de reduïdes dimensions (2,70x4,80 metres).

L' església ha perdut la seva coberta original que ha estat substituïda per una construcció de maons, visibles a través de l'enguixat interior. Aquesta coberta és a dues vessants.

L'església està orientada a llevant i construïda amb un aparell molt rústec. La porta a ponent és d'esqueixada i molt senzilla.

Cal pensar en una església d'orígens no romànics. Alguns autors la consideren una església preromànica.

A l'altar hi ha pintat un retaule advocat al sant patró. L'església, està adossada a la masia del mateix nom.

L'Església de Sant Cristòfol de Pasqüets o de Cogulls, es coneix també amb el nom de Sant Llop.

Prop d'aquest indret, a la Costa de Galliners, el monestir de Sant Llorenç de Morunys hi tenia moltes vinyes.

El lloc, apareix en la documentació medieval amb el nom de "Muntanya dels Llops". En aquest lloc hi havia encara al segle XVII galls negres salvatges, i aquest fou el nom que esdevingué el més conegut.”

• Per la seva notable presència, bé val la pena documentar una mica la masia Pasqüets, edificació adossada a l’Església de Sant Cristòfol.

De la pàgina web Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

“ Descripció

Construcció civil. Masia de planta basilical amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia i coberta a doble vessant.

La masia té un annex al cantó de llevant, cobert a una sola vessant, prolongació de les cobertes principals. A tramuntana i dins el cos de la masia, hi ha l'església de Sant Cristòfol de Pasqüets.

Feta amb material molt simple i de poca qualitat, la façana està arrebossada i té unes obertures molt irregulars, corresponents a diferents èpoques.

Notícies històriques

Procedents de la Masia de Pasqüets i conservant el mateix cognom, s'instal·laren a la vila de Sant Llorenç de Morunys; l'arxiu de la Confraria dels Colls esmenta confrares amb aquest cognom durant els segles XVI i XVII (anys 1530-40 i 1655). Durant aquests segles però, la casa continua habitada i conserven el mateix cognom de Pasqüets.

La casa de Pasqüets té annex l'església de Sant Cristòfol (del mateix nom, coneguda també com Sant Cristòfol de Cogulls).

Anomenada popularment Sant Llop i al bell mig de la Costa de Galliners, en aquest indret hi havia al segle X moltes vinyes pertanyents al monestir de Sant Llorenç de Morunys.

En el lloc de la Costa de Galliners, hi havia encara al segle XVII galls negres salvatges."