Església de Santa Magdalena de Tragines – La Coma i La Pedra / Solsonès

Església

Vistes, entorn

Situació: En terrenys de La Coma i La Pedra, municipi del Solsonès (Lleida).

Altres noms: Santa Magdalena de Traginers - (Patrimoni.Gencat).

Consideracions prèvies:

Durant el recorregut trobarem de tot: asfalt, terra, pronunciades pujades, “tobogans” i a estones el camí es fa estretet, amb la remota (?) possibilitat de trobar algun vehicle de cara amb els problemes que comporta maniobrar en aquest tipus de terreny.

Llavors millor fer el camí amb un 4 x 4 o potser a peu, si és necessari.

(0) - Punt d’inici: situat en un lloc -  (42 08 46.6 01 35 34.7), entre els PK 25 / 24 de la carretera C-462 – Seu d’Urgell / Sant Llorenç de Morunys -  i circulant en aquest sentit,   on hi ha una sortida d’aquesta carretera, a la dreta, per la que continuarem. Entrem a camí de graveta.

(1) – A 42 08 46.0 01 35 31.8 Se’ns incorpora un camí per l’esquerra. Continuem recte.

(2) – A 42 09 00.7 01 35 10.8 - Desviació. Seguim per l’esquerra.

(3) – A 42 09 03.5 01 35 11.5 - Desviació. Continuem per l’esquerra, per una pronunciada pujada. Després, continuar amb cotxe fins on sigui possible.

(4) – A 42 09 06.1 01 35 05.2 – Girem a mà dreta. L’església ja és visible.

(5) - Localització: N 42 09 07.1 E 01 35 08.4 – Altitud: 1.126 m.

La introducció de les coordenades en un mapa de Google, des del punt (0)  al punt (3) comporta l’emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 1.700 m.

• Google no pot representar la darrera part del recorregut, doncs el considera no transitable, tot i que es ben evident (que no vol dir fàcil ...) la resta del camí. Els últims metres s’han de fer a peu.

Aparcament als voltants.

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau i amb absis quadrat i coberta amb volta de canó; a aquest absis, es va afegir un de planta semicircular. La nau també està coberta amb volta de canó i està orientada a llevant.

L'església està sobrealçada. A l'interior, l' absis semicircular està separat de la nau per un mur o embà on hi ha nínxols oberts per a col·locar-hi imatges; aquest absis, ha perdut la seva coberta original.

Hi ha una finestra de doble esqueixada a l' absis, amb arc de mig punt adovellat i un altre al mur de migdia de la nau, d'una sola esqueixada i arc de mig punt adovellat.

Notícies històriques

L'església de Traginers s'esmenta en l'acta de Consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell de l'any 839 (?).”