Església de Sant Serni de la Pedra – La Coma i La Pedra / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terres de La Pedra, una de les tres entitats de població del municipi de La Coma i la Pedra - Solsonès (Lleida).

Estat: Bo. Restaurada l’any 2013. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Altres noms: - Església de Sant Sadurní de la Pedra - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 18/07/2017:

Punt d’inici: Carretera C-462. Un lloc situat a 42 09 55.4 01 35 45.8, entre els PK 27 / 28. Prenem una sortida indicada: La Pedra i altres. Ara entrem a la carretera LV-4012. Al Mapa de Google s’identifica aquesta carretera com a Camí de la Pedra i/o Carrer Església.

(1) – A  42 09 54.0 01 35 47.0 – Desviació. Indicat. Continuem recte.

(2) – A 42 09 54.8 01 36 04.6 – Desviació. Continuem per la dreta. L’església ja és visible. Tot el recorregut ha estat per carretera asfaltada.

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 900 m.

“ Descripció

Església romànica molt modificada d'una sola nau, coberta amb volta de canó amb un transsepte marcat i orientada a llevant. Conserva part dels murs originals així com la porta adovellada d'arc de mig punt.

La construcció fou sobrealçada i es va afegir una cambra rectangular que fa de sagristia, coberta amb una teulada a dos vessants més baixa que la de l'església, també coberta a doble vessant.

Entre el campanar i l' absis alt, encara es veu una paret amb aparell romànic i amb una finestra d'arc de mig punt monolític.

El campanar és una torre massissa quadrada, adossada al mur del costat de l'evangeli i molt deformada i amb una finestra de doble esqueixada.

Notícies històriques

L' església de Sant Serni de la Pedra s'esmenta en l'acta de consagració de l'església de Santa Maria de la Seu d'Urgell (839 ?).

La primera consagració data del segle X, concretament de l'any 962 pel bisbe Guisard II.

Aquesta església havia estat ja consagrada, però degut a la profanació de què fou objecte pels homes del lloc, fou consagrada de nou i confirmats els seus béns posseïts des de seixanta anys enrere.

El bisbe Sant Ermengol la va cedir en el seu testament de l'any 1035 a Santa Maria d'Urgell. L'any 1057 fou de nou consagrada pel bisbe Guillem Guifré de la Seu.

El monestir de Sant Llorenç de Morunys tenia possessions dins la parròquia de la Pedra.

L'any 1196 l'abat de Tavèrnoles estableix a dos habitants de la Pedra en els masos que Sant Llorenç té en dita parroquial: l'un sota el castell, al lloc del Solà i l'altre al camí que va als molins del monestir.

Restaurada el 2013”.

• Una mica per sobre del lloc on està plantada aquesta església, hi ha les restes del Castell de La Pedra.