Església de Santa Creu de Morunys – Sant Llorenç de Morunys / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: Situada a les afores de Sant Llorenç de Morunys, població i municipi del mateix nom a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Perfecte estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església de Santa Creu d’Ollers - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 02/07/2017:

PK nº 24 de la carretera C-462 – (La Coma i La Pedra / Sant Llorenç de Morunys). Hem aparcat als voltants, al voral.

“ Descripció

L'església de Santa Creu d'Ollers es troba a tocar de la carretera que mena de Sant Llorenç de Morunys a la Coma.

És una construcció d'una sola nau rectangular coberta amb volta lleugerament apuntada, subdividida en tres trams per tres arcs torals sostinguts per pilars adossats als murs laterals.

L'absis semicircular és situat a llevant i té una finestra centrada de doble esqueixada.

Exteriorment està decorat amb sèries de dues arcuacions cegues entre bandes llombardes, excepte el tram de la finestra on hi ha un sol arc més gran.

Les lesenes baixen fins el basament format per una triple graonada semicircular que l'envolta i que no fou visible fins les reformes de 1950.

Una cornisa absidal el corona i la coberta es de quart d'esfera. L'espai és il·luminat per tres finestres de doble esqueixada.

La façana principal, a ponent, en la qual s'obre la porta d'arc de mig punt adovellat, culmina en un campanar de d'espadanya de dos ulls. La nau està coberta per una teulada a dues aigües.

La construcció de les parets, està feta a base de paraments de pedres de diferents mides escairades a cops de maceta, en filades. Forats de bastida.

L'absis decorat amb arcs i faixes, dos arcs entre faixes, llevat del centre on hi ha un sol arc, però més gran, .

Sòcol de 75 cm. d'alçada, en tres esgraons a tot el volt de l'absis.

Té un gran campanar de cadireta, per a dues campanes (nomès n'hi ha una), que puja des del sòl.

La porta està al frontis, decorada amb un arc de pedres rectangulars resseguint l'arc de mig punt format per les dovelles.

Hi ha una finestra al absis, de dues esqueixades i arc de mig punt adovellat, un altre de similar al costat sud de la nau . La del frontis es monolítica.

Les mides de l'església són : 5,80X14,80 mts.

Notícies històriques

L'església de la santa Creu, no està esmentada a l'acta del 839, però el seu bastiment es del segle XI.”

• Pont de Vall-llonga