Església de Sant Quirze i Santa Julita – La Coma i La Pedra / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: A la Coma, una de les tres entitats de població del municipi de La Coma i La Pedra, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 18/07/2017:

Accedim a la Coma per la carretera identificada com a C-462 / PK 28 / 29 o bé com a carretera LV-4012 / PK 5 / 6, segons diferents indicadors que hem vist pel camí i / o també en mapes.

Trobarem l’església a ... la plaça de l’església.

• De la pàgina web Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

“Descripció

Església d'una sola nau, coberta amb volta de canó rebaixada i amb capelles laterals, a manera d'arcosoli d'arc de mig punt.

L'església està orientada a llevant, no té absis i la porta d'accés és al mur de ponent.

A migdia i adossada a l'església, fou bastida la rectoria.

La porta conserva l'original de l'època romànica (porta de ferramenta) que és d'arc de mig punt. Sobre la porta fou construït un gran òcul.

El campanar, de planta quadrada s'alça al NE de l'església i està coberta a quatre vessants.

L'església conserva un retaule poc interessant de fusta del segle XIX o principis del segle XX.

La porta de ferramenta, d'estil romànic del segle XII. Consta de dues fulles o batents que s'obre endins i que trenca el portal d'entrada a l'església, al mur de ponent. A l'edat mitjana el ferro fou utilitzat com a element de protecció, sobre la fusta de les portes.

En moments de més tranquil·litat, evolucionà des de les formes més austeres i senzilles, cap a elements decoratius, en aquest cas molt simples.

Al mur de tramuntana es conserva una imatge de la Mare de Déu del Roser, barroca, possiblement del segle XVIII.

De la primera església romànica de la Coma, tan sols es conserva la porta de ferramenta.

El lloc està poc documentat i l'església actual sembla ser una construcció del segle XVIII i modificada al segle XIX.

La fabricació de la porta de ferramenta, fou possible ja que a l'època medieval i concretament a les Valls Pirinenques, la manufactura del ferro oferí a les fargues locals la creació de nombrosos ornaments i reforços per a portes romàniques.

Segurament el ferro de la porta de la primera església romànica de la Coma, procedia de la farga veïna de la Gafa, que fins al segle XVIII, encara obtenia el mineral de ferro de la Serra del Port del Comte.

Altres: Vistes de La Coma i voltants