Església de Sant Andreu del Torn – Sant Ferriol / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació:  a El Torn, petita entitat de població de Sant Ferriol, localitat i municipi del mateix nom, molt disseminat i repartit en diferents veïnats, alguns dels quals ara estan deshabitats. A la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Documentada des del segle X, l’actual edificació va ser bastida al segle XVIII - Generalitat de Catalunya.*

A tocar de la fita del PK nº 4 de la carretera GIV-5243.  Aparcament als voltants.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2018):

“ Descripció

L'actual església de Sant Andreu del Torn va ésser bastida en el decurs del segle XVIII damunt d'estructures romàniques i preromàniques.

Es va donar una nova orientació al temple: frontispici a migdia i absis semicircular al nord, tot aprofitant l'antic absis de llevant com a sagristia.

El temple és de tres naus, separades per arcs de mig punt, sostinguts per pilars.

Els murs han estat decorats amb pintures fetes en temps recents i el seu estat general és bo.

La porta d'ingrés és a migjorn, feta de grans carreus, ben tallats, i llinda amb la data: "1737"

La ferramenta romànica i les reixes del cementiri de l'església, es conserven des d'abans de l'ampliació del temple. Destaca el forrellat d'uns 55 cm, acabat amb un cap de drac i ornamentat amb diversos motius geomètrics.

També cal remarcar la coronació de la reixa del cementiri, on hi consta la data 1885, i les inicials J - S.

La pica romànica conservada a l'interior del temple, està actualment en desús. Es troba situada als peus de la nau lateral esquerra, dins d'una petita capella, amb finestra exterior i tancada per una reixa. Està ornamentada amb petites arcuacions cegues, en dues de les quals hi ha, respectivament, una creu i un motiu floral estilitzat. La seva forma és de copa, i en els peus es repeteixen les arcuacions cegues sense cap més altre element decoratiu.

Notícies històriques

L'any 977, el Comte i Bisbe Miró Bofill, va donar l'església de Sant Andreu del Torn al Monestir de Sant Pere de Besalú.

Dos anys més tard, el propi Miró confirmà la donació de "Sancti Andree de ipso Turno" a l'esmentat cenobi.

L'actual església de Sant Andreu presenta tres fases constructives molt diferenciades: la més antiga correspon a l'època preromànica de la qual ens ha arribat el seu absis rectangular.

Posteriorment, en època romànica, el temple fou notablement ampliat i al segle XVIII se li donà l'actual fesomia.”