Església VELLA de Santa Maria del Collell – Sant Ferriol / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: A Torn,  entitat de població de Sant Ferriol, municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona). Situada frec a frec amb l’església NOVA

Època: Segle XII – Romànica - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ho desconeixem. No és accessible lliurament. Exteriorment, no presenta pas mal aspecte.

Accés – Visitada: 09/03/2018.

Un punt d’inici: Des de Sant Miquel de Campmajor, on prenem la carretera GIP-5244, que ens situarà al lloc desitjat.

• Evidentment, aquest mateix itinerari és el que també ens portaria a l’església NOVA de Santa Maria del Collell.

“Descripció

Originalment l'església del Collell disposava d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i petits arcs faixons; a partir del segle XVI es portaren a terme moltes obres d'ampliació, unint una nau gòtica pel costat de tramuntana (1550-1570).

Així mateix es va realitzar la porta (1670) obra del mestre gironí Llàtzer Cisterna: disposa d'uns grans basaments on es recolzen unes columnes amb el fust estriat i capitells ornats amb fulles d'acant, que sostenen un entaulament superior decorat amb motius vegetals i caps d'àngels amb fulles que els surten de la boca, tot coronat per un frontó.

Claustre

Petit claustre gòtic, anomenat de la Cisterna, construït pels volts del 1500.

És un rectangle de pocs metres de longitud, amb una arcada apuntada a cada un dels costats. Actualment ha estat tancat per unes grans vidrieres i el seu interior s'ha enjardinat.

Claus de volta

1- IHS / 1561

2- Lliri 1581

3- 1570 (forma triangular)

4- Element floral senzill

5- Element floral complicat

A l'interior és guarden dues talles a destacar:

Imatge de la Verge feta d'alabastre del segle XIV que prové del temple de Ventatjol; aquest està situat a un quilòmetre del santuari del Collelll en direcció est. Actualment està situat a un quilòmetre del santuari del Collell en direcció est i s'utilitza com a capella de fossar.

La Verge està entronitzada, portant a la mà dreta una petita bola del món. El vestit disposa de profunds plecs i un mantell li cobreix el cap i li cau per les espatlles. L'Infant, mancat de braç dret, porta amb l'altre un llibre.

Talla de La Mare de Déu situada a l'actual monestir del Collell. És una talla romànica, del tipus anomenat bizantí, entronitzada i policromada, molt malmesa pels afegitons estètics que han aconsellat continuar fins ara la utilització dels vestits postissos. La Verge, plaçat del centre de la falda, on era originalment.

Notícies històriques

Consta, documentalment, que l'any 1198 existia un priorat que depenia del monestir de Sant Pere de Besalú; era prior del Collell un monjo anomenat Andreu.

L'any 1256 s'esmenta el lloc del Collell que es trobava sota el domini directe del senyor de Falgons, Arnau de Cartellà.

El llistat de priors, des de finals del segle XII fina al 1405, corresponen a l'ordre benedictina; a partir d'aquesta seran sacerdots diocesans, nombrats pel Bisbe de Girona, qui regiran aquesta casa i molt sovint no hi faran estada.

La mare de Déu del Collell va ser coronada canònicament l'any 1953 i actualment es venera en un nou santuari iniciat l'any 1912 i enllestit l'any 1952.”