Ermita de Sant Feliuet de Vilamilans – Sant Quirze del Vallès / Vallès Occidental

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S


Ermita de Sant Feliuet de Vilamilans – Sant Quirze del Vallès

I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Sant Quirze del Vallès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Sant Feliuet de Vilamilanys - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 01/03/2015:

Al nord-est de Rubí, entre els PK 13 / 14 de la carretera C-1413a (Molins de Rei – Sabadell), a tocar del Polígon industrial de la Bastida, hi ha una rotonda (41 30 32.6 02 02 45.8). Una de les sortides està indicada per anar a Sant Feliuet, molt propera, com es pot veure al següent mapa de Google.

Localització: N 41 30 38.5 E 02 02 46.4 – Altitud: 188 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

“ Descripció

Ermita preromànica de planta de creu llatina d'una nau i capçalera formada per un absis central rectangular i dues capelles- absidioles laterals, també rectangulars, en el seu exterior formant tot junt el creuer.

 La coberta és de teules àrabs i de dos aiguavessos. La teulada de l' absis central està a nivell més baix que la de la nau. L'aparell és de pedres ben lligades i en alguns trams, volen formar filades de carreus. Va ser construïda amb sediments de les rieres properes, unit a gran quantitat de morter. Només als angles i les obertures es va utilitzar pedra picada. Al mur septentrional hi ha presència de contraforts.

 Les finestres són d'obertura d'espitllera i es troben emmarcades per pedres. Les dels absis, estan treballades amb esplandit.

Per la part sud, on es troba la porta d'entrada, s'obre una tanca que l'envolta.

Té un campanar de doble espadanya, com a prolongació de la façana oest. Està format per tres pilars sense coronament que configuren dues obertures per a la col·locació de campanes.

 L' ermita ha estat restaurada i la porta de la façana sud modificada.

Notícies històriques

Antiga església del municipi de Sant Quirze de la Serra situada a Ponent del poble, prop de Rubí, anant per la carretera que va de Sabadell a Rubí, a mà dreta.

 L'estructura del temple permet datar la seva construcció vers el segle X. Posteriorment cap al segle XII, es va realitzar una reconstrucció.

Durant l'Edat Mitjana, va ser una de les cinc parròquies que formava la demarcació territorial del monestir de Sant Cugat. Els seus límits parroquials incloïen totes les terres i masies de la riera de Rubí.

Documentalment tenim notícia l'any 878, ubicada prop d'una vila dins les propietats de Sant Cugat. Degut a les pestes del segle XIV va caure en decadència.

Al segle XV, la seva advocació era a Sant Feliu, Santa Maria i Sant Bartomeu. L'any 1436 va passar a sufragània de Sant Quirze de Terrassa.

 Actualment i des del 1939, és la capella de "Les Fonts" i es celebra un aplec el dilluns de Pasqua.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: