Església parroquial de Sant Pere de Rubí – Rubí / Vallès Occidental

Església parroquial de Sant Pere de Rubí – Rubí

I T I N E R A R I

Situació: A Rubí, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants (Si observeu atentament el mapa de Google, veureu que hi ha una extensa zona d'aparcament públic (41 29 35.0 02 01 45.7) molt a la vora de l’església).

Trobarem aquesta edificació a la Plaça del Doctor Guardiet.

Església de diferents èpoques i reconstruccions.

Una primera època és romànica a la qual pertany la façana que dóna a la plaça del D.Guardiet, que és d'un primitiu romànic llombard (segle XI).

S'observa una petita finestra geminada amb capitell trapezoïdal i columna de marbre, que és d'una primitiva església preromànica anterior a la del segle XI.

La portada és de finals dels segle XII i està formada per diverses arquivoltes i un capitell per banda de tema floral que es repeteix en el fris del costat.

El campanar també és del segle XII i segueix el mateix estil llombard d'arcuacions.

Al segle XV es va fer la continuació de la nau romànica, desapareixent l'antic absis romànic i construint-ne una nau presbiteri.

El 1577 es va construir la primera capella a la dreta, junt al campanar. Al 1884, degut al creixement de la població, es va eixamplar l'església i es va construir el creuer, l' absis, la galeria de circumval·lació i la sagristia. Ho va fer l'arquitecte Antoni Casademunt.

L'any 1927 es va restaurar el temple.

Notícies històriques

El primer document que ens parla de l'església és de l'any 986 i fa referència a una venda de terres i cases situades en el terreny d'Aqualonga. Un altre document de l'any 996 menciona a l'església en una qüestió sobre les aigües de la riera i el torrent de Xercavins, promoguda per l'abat Ot de Sant Cugat.”