Castell del Catllar – Vilallonga de Ter / Ripollès

I T I N E R A R I

Situació: A tocar del Catllar, antic castell, desaparegut, actualment masia, en terrenys de Vilallonga de Ter, municipi de la comarca del Ripollès (Girona).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Desaparegut. Al turó on havia estat encimbellada aquesta edificació hi trobarem actualment l’ermita de Nostra Senyora del Catllar.

i una gran masia, El Catllar, on es diu havia estat emplaçada aquesta construcció.

Accés - Visitat el 10/10/2009:

Procedents de Vilallonga de Ter i circulant per la carretera GIV-5264, abans d'arribar a Setcases,  hi ha un trencall a mà esquerra (N 42 21 25.85 02 17 34.26) sense cap indicació, per on creuarem el riu Ter.

Aparcarem a l'altra banda del pont, i ja a peu, continuarem recte i amunt per una pista de muntanya, que té barrat el pas als vehicles per una cadena.

En cinc minuts serem a tocar de l'ermita del Catllar, i a la masia.

Si pugem una mica més amunt, fins el cim del turó, veurem l'extraordinari control visual  que des d'aquest punt s'exercia sobre l'estreta vall per on avui discorre la carretera general.

Localització: Coordenades de situació davant mateix de la porta d'entrada a l'ermita:

N 42 21 32.26 02 17 30.73. Altitud: 1.219 m.

Altres: Un anònim habitant de la masia ens ha dit que no en resta cap senyal de l'antic castell.

Edificacions properes: Dins del mateix terme municipal – Vilallonga de Ter -, hi ha altres edificacions:

Ripollès : Veure en un mapa més gran.