Castell del Catllar – Vilallonga de Ter / Ripollès

I T I N E R A R I

Situació: A tocar del Catllar, antic castell, desaparegut, actualment masia, en terrenys de Vilallonga de Ter, municipi de la comarca del Ripollès (Girona).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).*

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).*

Estat: Desaparegut. Al turó on havia estat encimbellada aquesta edificació hi trobarem actualment l'Ermita de Nostra Senyora del Catllar

i una gran masia, El Catllar, on es diu havia estat emplaçada aquesta construcció.

Accés - Visitat el 10/10/2009:

Procedents de Vilallonga de Ter i circulant per la carretera GIV-5264, abans d'arribar a Setcases,  hi ha un trencall a mà esquerra (N 42 21 25.85 02 17 34.26) sense cap indicació, per on creuarem el riu Ter.

Aparcarem a l'altra banda del pont, i ja a peu, continuarem recte i amunt per una pista de muntanya, que té barrat el pas als vehicles per una cadena.

En cinc minuts serem a tocar de l'ermita del Catllar, i a la masia.

Si pugem una mica més amunt, fins el cim del turó, veurem l'extraordinari control visual  que des d'aquest punt s'exercia sobre l'estreta vall per on avui discorre la carretera general.

Localització: Coordenades de situació, davant mateix de la porta d'entrada a l'ermita:

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

El castell es trobava al cim del pujol de Catllar, al damunt de l'església de Santa Maria del Catllar.

Tot el cim, lleugerament aplanat, havia estat clos dins un recinte de muralles.

Té tres nivells.

El primer d'ells, el més inferior, es troba a la part oriental i té restes d'un mur exterior d'un gruix de 60 centímetres.

A continuació es troba la plataforma on devia ser-hi el castell; fa 19x7,5 metres, un marge la divideix en dos i tot al seu entorn es troben restes de murs.

Notícies històriques

La primera notícia del castell és de l'any 1125, quan Guillem Descatllar i la seva muller donaren a Bernat Meians una peça de terra.

Segons una genealogia de la família Descatllar feta al segle XVIII, l'any 1067 era senyor del castell de Catllar Guillem Ramon Descatllar, però aquestes notícies no són comprovables.

Segurament el domini eminent del castell era realment dels comtes de Besalú, el patrimoni dels quals després passà als comtes de Barcelona.

El principal feudatari fou la família dels vescomtes de Besalú o de Bas.

Els castlans van ser la família Descatllar.

L'edifici del castell ja es trobava enrunat l'any 1362, quan el rei Pere el Cerimoniós concedí permís a Ponç Descatllar per fortificar la domus de Sala, situada dins del terme del castell de Descatllar ja que aquest castell es trobava derruït.

• Un anònim habitant de la masia ens ha dit que no en resta cap senyal de l'antic castell.

Edificacions properes: Dins del mateix terme municipal – Vilallonga de Ter - hi ha altres edificacions:

Ripollès : Veure en un mapa més gran.