Ermita de Nostra Senyora del Catllar – Vilallonga de Ter / Ripollès

Ermita de Nostra Senyora del Catllar – Vilallonga de Ter

I T I N E R A R I

Situació: A tocar del Catllar, antic castell, desaparegut, actualment masia, en terrenys de Vilallonga de Ter, municipi de la comarca del Ripollès (Girona).

Època:  Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Informació no disponible - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un relatiu bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Santa Maria del Catllar.

Per accedir-hi i per altres informacions, cal visitar la nostra pàgina del Castell del Catllar.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

Capella d'estil romànic, una sola nau amb absis i volta de canó.

Adossats als murs laterals hi ha dos bancs d'obra, que deuen correspondre a l'època en que es va fer el cor, al qual s'accedeix des d'una porta oberta a l'exterior del mur nord de la nau.

L'absis queda tancat amb una reixa de forja molt treballada. Darrera aquesta reixa, i a la part nord de la nau, hi ha una porta que condueix a la sagristia.

La façana és llisa, amb una porta d'arc de mig punt sobre la qual hi ha un ull de bou i al cim una espadanya que agafa tota l'amplada de la façana amb dos forats i una campana.

A l'absis hi ha un retaule de poc valor artístic, d'estil barroc amb una Mare de Déu moderna. L'interior i l'exterior són arrebossats i pintats de blanc.

Notícies històriques

El santuari es coneix des del segle XII, primer dedicat a Sant Pere i després a Santa Maria del Catllar.

El santuari va tenir en temps passats molta devoció a la contrada, havent tingut un sacerdot beneficiari i moltes relíquies. Actualment només s'oficia una vegada l'any.

En extingir-se el llinatge dels Catllar el 1789 podria ser que els nous propietaris emprenguessin la restauració del santuari amb les transformacions barroques que han perdurat fins ara.

En aquest lloc havia existit un castell del qual no en queden restes.”

Ripollès : Veure en un mapa més gran.