La Sala – Vilallonga de Ter / Ripollès

la-sala-vilallonga-de-ter-091006_534

la-sala-vilallonga-de-ter-091006_525

Fileres “d’opus spicatum”, tècnica constructiva força antiga.

Situació: En terrenys del municipi de Vilallonga de Ter (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Parcialment restaurada. De propietat particular. Hem tingut la sort de que el Sr. Joan Planelles, propietari d'aquest terrenys, ens ha acompanyat en la visita a la casa. En altres ocasions, caldria moure's per aquest  lloc amb coneixement dels habitants de la masia La Sala, molt propera.

Altres noms: El castell - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 06/10/2009:

Procedents de Camprodon i circulant per la carretera en sentit Setcases, a la sortida del poble de Vilallonga de Ter, veurem un trencall a mà esquerra sense cap indicació (N 42 20 06.47 E 02 18 22.57) per on cal continuar.

Travessarem el riu Ter per un petit pont i a continuació continuarem pel proper trencall a mà dreta. Aparcarem el vehicle al final del camí i ens acostarem a la casa.

L'edificació ha estat present en tot moment, ben solitària, al bell mig d'un extens terreny, a dia d'avui cobert per una catifa d'herba verda.

Localització: N 42 20 17.99 E 02 18 06.55 - Altitud: 1.090 m.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

Descripció

Antiga casa forta al mig de la vall. Edifici rectangular amb espitlleres. Edifici de forma quadrada, amb un cos central més enlairat.

En els murs exteriors hi ha una renglera d'espitlleres entorn el seu perímetre, més una porta i una finestra d'època molt posteriors a la torre central o pati, que està amagada dins la coberta actual de l'edifici.

Aquesta coberta és de llicorella. L'interior de l'edifici es divideix en dues plantes, essent la segona de cabirons i llates de fusta que formen el terra.

A la torre interna o pati hi ha obertures en els seus quatre costats. Actualment la torre és utilitzada pel mas de la Sala, com a pallissa o graner.

Notícies històriques

Documentat el 1385. Popularment se'l coneix com al castell. Hi ha documents del segle XIV que l'anomena com la força o fortalesa de la Sala, servint com a defensa de la Vall de Ter i subsidiària del castell del Catllar.

Per la seva situació geogràfica, hom pensa que podria ser també un mitjà de comunicació entre els castells de la Roca i el del Catllar, doncs analitzant l'orografia de la zona és possible que la torre que tenia tota la seva alçada, fos visible des de tots dos castells.

• És una curiosa edificació. A mida que ens hi acostem descobrim més detalls. Manté un bon nombre d'espitlleres. En  dues de les parets hi ha unes fileres “d'opus spicatum”, tècnica constructiva força antiga.

Però el més interessant és l'interior, que alberga una espècie de torre, espectacular, força ben conservada. La llum natural zenital li dona un aura de misteri ...

Un dels panys de paret té una amplada de 130 cm. Les altres parets fan 60 cm. de gruix.

Unes obres que han finalitzat fa poc,  han consistit en restaurar de manera acurada la malmesa coberta de l'edificació. El resultat ha estat certament brillant.

El propietari té intenció de continuar amb la restauració d'aquesta bonica construcció. Hi ha força feina a fer. Rebaixar el terra, doncs l'alçada de les espitlleres denoten que el pis era més baix que l'actual. Exteriorment també caldrà rebaixar la terra dels voltants de l'edificació ...

Sens dubte aquest treballs poden deparar interessants sorpreses.

Edificacions properes: Dins del mateix terme municipal – Vilallonga de Ter -, hi ha altres edificacions:

Ripollès : Veure en un mapa més gran.